Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Ще стане ли пътят Добрич – Варна магистрала?

Депутатите от област Добрич обявиха намерението си да работят всички заедно за разширяването на пътя Добрич – Варна. Това стана на среща в Община Добрич на местните депутати с кметове от региона. На нея присъстваха народните представители Мая Димитрова, Деница Сачева, Йорданка Костадинова, Галина Събева и д-р Ивайло Христов.

 По данни на АПИ по тази отсечка денонощно се движат на 8 000 автомобила на денонощие. Мая Димитрова посочи, че в предишни състави на Народното събрание са поставяни въпросите за пътя, но те са били във връзка с рехабилитацията му. Имало становище от 2015 година, че не се предвижда пътят да бъде разширен, тъй като трафикът е малък. 

„Промяната от 2015 година до сега обаче е видна и трафикът е голям. Поставила съм този въпрос и ще очаквам отговор на парламентарния контрол дали правителството предвижда този път да бъде разширен“, каза Димитрова.

Д-р Ивайло Христов заяви, че този път има социално значение, защото има много хора, които живеят в Добрич, но работят във Варна.

„Ако искаме тези хора да останат да живеят в Добрич, защото те са стъпили вече с един крак във Варна, трябва да работим в тази насока. По този път се пътува бавно заради трафика, а и често стават тежки катастрофи. Ако се направи съпоставка, ще излезе, че пътните инциденти по този път са толкова, колкото са по пътя Русе – Бяла, който е наречен „пътят на смъртта“. Вече не се предвижда по стандарт изграждане на трилентови пътища.  И ако нещо ще се прави, то е четирилентов път, магистрала“, каза д-р Христов

Той подчерта, че и пътят Добрич - Силистра също е много важен за икономическото развитие на Североизточния регион.

c