Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Ще проведем нов конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник пред НДК, съобщи кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. В профила си във Фейсбук Терзиев посочи, че ще бъде проведен нов конкурс.
„Преди местните избори започнал четвъртият пореден конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Този паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта да водим осъзната дискусия за историята ни като общество“, написа Терзиев. 
„Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му. Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било - паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена“, допълни кметът. 
Той посочи, че това може да стане без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. 
„Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим“, добави кметът. 
„За това взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса. Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите“, написа кметът. 
Той увери, че ще бъдат положени усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс.
„Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество. И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват“, завърши кметът. 
БТА припомня, че в конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, както е пълното име на проекта, участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки. 

c