Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Ще има ли таксита в Добрич в Новогодишната нощ

Какво коства на таксиметровите шофьори работата по коледните и новогодишните празници, въпрос на личен избор ли е или принуда от обстоятелствата, какви са клиентите и изпитват ли шофьорите удоволствие от това, което работят?

Петър Райчев е таксиметров шофьор в Добрич от 1992 година. Мнозина го познават с псевдонима Пешо Сомов, даден му от негов колега. Все още не е решил дали ще работи в новогодишната нощ. Много негови колеги избират да работят на празника, защото таксиметровата дейност осигурява единствената прехрана на семействата им. Единици са тези, които излизат на нова година единствено в очакване на по-добри кирии.

Владимир, който шофира предимно през деня, ще работи в новогодишната нощ. Преди това ще се събере със семейството си. Споделя, че цената на таксито, макар и фиксирана, за новогодишната нощ е твърде малка, като се има предвид, че шофьорите се лишават от възможността да празнуват, да бъдат с близките си. Няма да вдига цената за Нова година, защото е незаконно, но смята за нормално клиентите да оставят по-големи бакшиши.

По думите на Петър Райчев по празниците клиентите не се увеличават, но стават по разнообразни. Има повече хора от Варна, София и чужбина. Те имат по-висока култура, поздравяват, държат се прилично в автомобила и са позитивни, споделя шофьорът. Прави му впечатление, че най-учтиви са хората от малцинствата.

“Клиентите по принцип са малко, повечето не оставят бакшиш, а някои дори в края на курса хвърлят 5 лева, макар сметката им да е 7 или 8 лева, а ние няма какво да направим”, негодува Петър.

Според Иван Андреев, управител на таксиметровата компания "Президент такси", по празнициге традиционно клиентите се увеличават. Много от шофьорите не излизат да работят. Ако обичайно на смяна са около 50 коли, на Коледа е имало само 15. Очаква на Нова година да работят повече - около 25 коли.

“Добричлии могат да разчитат на услугите ни, но трябва да се въоръжат с търпение”, споделя управителят на най-старата таксиметрова компания в града. Това се дължи на големия наплив от желаещи да ползват услугите им в първите минути на новата година. Той споделя, че лошото отношение на клиентите отказва някои таксиметрови шофьори и те предпочитат да посрещнат празника със семействата си, в резултат на което колите намаляват още повече.

За случаите, когато шофьори искат по-голяма сума от тази, която показва касовият апарат, Иван Андреев споделя, че има предвидени санкции - както от компанията, така и от регулиращите органи. Компанията може да лиши водача от ефир на диспечерската станция за определен период от време, а при по-сериозни нарушения - може да прекрати отношенията си с него.

c