Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

"Представление и половина" - Театрална магия в Добрич тази вечер

Тази вечер от 19:00 ч. в концертната зала "Добрич" ще се състои спектакълът "Представление и половина". Автор и режисьор на постановката е Стоян Радев, а сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова. За хореографията отговаря Теодора Попова, музикалният съпровод е на Михаил Шишков, вокален педагог е Христо Сарафов, а музикален консултант - Дони (Добрин Векилов).

В спектакъла участват: Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Гергана Данданова, Гергана Плетньова, Евелин Костова, Елена Райнова, Ели Колева, Лара Златарева, Луизабел Николова, Меглена Караламбова, Мимоза Базова, Пламена Гетова, Радосвета Василева, Стефка Янорова и Михаил Шишков.

„Киното е като жената – с нейните моменти на светлини и мрак!“
— Федерико Фелини

Някога питали ли сте се какво се случва след края на едно представление? Какво се крие там, зад сцената? А в ума на актьорите?

Понякога трудно си даваме сметка какво блуждае в главата на един артист, отвъд неговите множество лица. Животът пред вратите на театъра го среща и грабва със себе си. Точно този живот извайва последната гънка на поредното лице на актьора. Това превръща театъра в живот, в дом.

Всичко в театъра е една магия. „Представление и половина“ ни разкрива тайните на тази магия. Спектакълът ни разхожда из преживяванията и размислите на четиринадесет актриси. Тези величествени жени ни отвеждат в свят, наречен реалност. Свят, изпълнен с много вълнения, радост и тъга, както и в онази половина, наречена душа, талант и вдъхновение.

„Представление и половина“ трябва да се гледа, да се изживява, да се гмурнеш в него и да ти се прииска да останеш, дори и след финала. Там, където в тъмнината на спуснатата завеса и угасения прожектор, актрисата сваля своя грим пред огледалото, носещо аромата на етер и пудра. Там, където сваля от себе си Жулиета, Нора, Нина Заречная, Бланш Дюбоа. Там, в оглушителната тишина, след аплодисментите, където се сливат тя и тя – актрисата и жената. Там, където започва новото представление – живот!

Филмът “Осем и половина” на Федерико Фелини излиза на екран преди 60 години. „Представление и половина“ отбелязва този юбилей. Във филма един творец търси изгубеното вдъхновение, изчезналия смисъл. На финала, когато героят признава и приема своята криза, своето объркване, вдъхновението се връща и разпилените фрагменти на живота му образуват вълнуваща картина. Нашето представление събира разпилените изповеди на актрисите от трупата на театъра със същата надежда - техните смешни и тъжни истории.

Разбира се, съизмерването с кинематографичния шедьовър е невъзможно. На него отдаваме почит, а към собствения си опит се отнасяме колкото сериозно, толкова и самоиронично. Но така или иначе, иронията не скрива нашата искрена любов към публиката, която за нас е… В края на спектакъла казваме какво е.

c