Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Шествие за правата на жените на 8-ми март в Добрич под наслов "Нито една повече"

в България от началото на 2023 г. всяка седмица една жена губи живота си поради домашно и полово базирано насилие от свой близък или партньор

За четвърта поредна година в Добрич ще се проведе Шествие за правата на жените. То ще тръгне на 8 март от 13:00 ч., от площад „Демокрация“ към площад „Свобода“.

8-ми март е ден, който вече над сто години обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени. Много от тези движения в историята са представлявали и едни от най-силните гласове против военните действия, неравенствата, полово-базираното насилие и колониализма по света, както през изминалия 20-ти век, така и в настоящия.
С гняв и тъга отчитаме, че в България от началото на 2023 г. всяка седмица една жена губи живота си поради домашно и полово базирано насилие от свой близък или партньор, посочва председателят на фондация „Св. Николай Чудотворец“ Мария Методиева.

Тя припомня, че през изминалата година отново станахме свидетели на задълбочаваща се политическа и икономическа криза. Главоломното поскъпване на стоки от първа необходимост и базовите хранителни продукти в България, най-бедната страна в ЕС, ежедневно лишава хората от достоен живот и обрича бедните на мизерно съществуване.
Всички тези развития имат непропорционално голям негативен ефект върху жените, особено върху жените от етнически и малцинствен произход, мигрантките и бежанките, бедните жени, жените с увреждания и ЛБТИА+ жените. Някои останаха без покрив над главата си, други се борят със заплахата да загубят дома си, докато цените на имотите достигат космически висоти.
На този 8 март отново ще заявим непримирението си с неравенствата и ще издигнем глас срещу войната и насилието, рушащи животите на стотици хиляди хора,  заявява Мария Методиева.

c