Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Шестото заседание на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество ще се състои утре

След петгодишно прекъсване, на 1 юли 2024 г. в Баку, Азербайджан ще се проведе шестото заседание на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Това съобщиха от Министерството на енергетиката (МЕ).
Съпредседател от българска страна е служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. По време на сесията се предвижда да бъдат разгледани актуални въпроси от българо-азербайджанските икономически отношения, както и възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. 
От министерството добавиха, че Азербайджан е дългогодишен стратегически партньор на България. Между двете страни е утвърдено дългогодишно икономическо сътрудничество, а енергийният сектор заема ключово място в двустранните отношения. Република Азербайджан играе важна роля в осигуряването на диверсификацията на доставките на природен газ и съответно за повишаването на енергийната сигурност в Европа. 
БТА припомня, че на 26 юни от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че служебното правителство е одобрило позицията на българската страна и състава на делегацията ни за шестото заседание на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Сесията ще се състои под председателството на Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката на България, и Меджнун Мамедов, министър на земеделието на Азербайджан.
Ще бъдат обсъдени теми и въпроси от основните области на двустранните отношения: енергетика, икономика, търговия, селско стопанство, транспорт, туризъм, отбрана, интелектуална собственост и др. Сред акцентите в разговорите ще е също разширяване на инвестиционното и енергийното партньорство между двете страни.
 

c