Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Сблъсъци на полицията с протестиращи в Кения въпреки оттеглянето на проектозакона за увеличаването на данъците

Кенийската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи в Найроби преди планираните протести срещу спорен финансов законопроект въпреки решението на президента да не го подписва, след като плановете за приемането му предизвикаха хаос и смърт в столицата, а демонстрантите щурмуваха и подпалиха част от сградата на парламента, предаде Асошиейтед прес.
Протестиращите, които миналата седмица заявиха, че днес ще се отправят на шествие към Държавния дом (официалната резиденция на президента), казват, че все още нямат доверие на президента Уилям Руто, който заяви, че повишаването на данъците ще бъде отменено и ще бъдат извършени бюджетни съкращения.
Полицията използва сълзотворен газ срещу групи протестиращи, които се опитваха да се съберат в централния бизнес район на столицата. Военните патрулират в града въпреки съдебното решение от вчера, с което бе преустановено разполагането им в подкрепа на полицията по време на протестите.
Вчера вицепрезидентът Ригати Гачагуа призова младите протестиращи да отменят планираните протести и да дадат шанс на диалога.
Протестното движение, което няма обособени лидери, започна онлайн с искания на младежите законодателите да отхвърлят предложените увеличения на данъците. По-късно то прерасна в призив за оставка на президента, след като законопроектът бе приет. Във вторник хиляди протестиращи нахлуха в парламента на Кения, подпалиха част от сградата и накараха депутатите да избягат. Полицията откри огън и според съобщенията в безпорядъка са загинали най-малко 22 души. 
Активистите бяха разделени по отношение на дневния ред на днешните протести. Един от протестиращите, Бонифейс Мванги, призова останалите да направят мирно шествие до пътя за парламента, където преди дни загинаха демонстранти, за да изразят своята почит. "Нахлуването в Държавния дом не е решение", написа той в социалната мрежа "Екс".
На друго мнение е Франсис Гайто, един от многото активисти, които се мобилизират за протестите онлайн. Гайто настоява, че младите хора трябва да достигнат до Държавния дом. 
Активисти и други лица предупредиха, че залогът е по-висок, отколкото при предишните протести, тъй като във вторник Руто се зарече да потуши размириците "на всяка цена". Анализаторът Явас Бигамбо заяви пред АП, че недоволството отчасти се дължи на факта, че кенийците не вярват на президента, че наистина ще приложи политиката на строги икономии, която обяви вчера.
"Кенийците все още имат проблем с икономиката и разхищенията в правителството", каза той.
 
 
 
 
 
 
 
 

c