Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Саудитска Арабия и Катар категорично се обявиха срещу изказванията на двама израелски министри, призоваващи палестинците да напуснат Газа

Саудитска Арабия и Катар твърдо осъдиха днес думите на двама израелски министри, призоваващи палестинците да напуснат ивицата Газа, предаде Франс прес.
Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир в понеделник призова за завръщане на израелските заселници в ивицата Газа след приключване на войната и „насърчи“ палестинското население да емигрира от територията. Изказването дойде на следващия ден след подобен призив, отправен от страна на крайнодесния министър на финансите Бецалел Смотрич, предаде Франс прес.
В свое съобщение до медиите министърът на външните работи на Саудитска Арабия заяви, че „Кралството категорично осъжда и отхвърля предложеното от двамата министри“.
Той призова международната общност да реагира на „непрекъснатите опити на Израелското правителство да нарушава международните закони с декларации и действия“.
Катар, който беше в ролята на посредник между Израел и „Хамас“ в края на ноември, също „осъди най-остро“ изказванията на двамата министри. В публикувано от Министерство на външните работи на Катар съобщение се казва, че „политиката на масово наказание и насилствено разселване, практикувани от окупаторите срещу населението в ивицата Газа няма да променят факта, че тази територия е палестинска и ще остане палестинска.“
Срещу изказванията на двамата израелски министри се обявиха също така САЩ, Франция и Европейският съюз, добавя Франс прес.
Правителството на премиера Бенямин Нетаняху, съставено от представители на десни и крайнодесни партии и на ултраортодоксални политически сили, вече обвинявано, че е засилило в голяма степен тежестта на израелските заселници на Западния бряг, окупиран от Израел през 1967 г.

c