Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

САЩ търсят дипломатическо споразумение, за да бъде предотвратен конфликт между Израел и "Хизбула"

Съединените щати спешно работят за постигане на дипломатическо споразумение, което ще позволи на израелски и ливански цивилни да се завърнат по домовете си от двете страни на границата, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Ройтерс.
Обстрелът на северната граница на Израел доведе до евакуация на десетки хиляди хора от двете страни на границата, а през последните седмици стрелбата зачести, което доведе до опасения за всеобхватна война между Израел и "Хизбула".
"Провокациите на "Хизбула" заплашват да повлекат след себе си израелския,  и ливанския народи във война, която те не желаят. Такава война ще бъде  катастрофа за Ливан и ще бъде опустошителна за невинните израелски и ливански цивилни граждани", заяви Остин в началото на срещата  с израелския министър на отбраната Йоав Галант в Пентагона.
"Още една война между Израел и "Хизбула" може лесно да се превърне в  регионална война с катастрофални последици за Близкия изток", цитира Франс прес думите на американският министър на отбраната. 
"Дипломацията е най-добрият начин да се предотврати повече ескалация. Затова спешно търсим дипломатическо споразумение, което да възстанови трайното спокойствие на северната граница на Израел и да позволи на цивилните граждани да се завърнат безопасно в домовете си от двете страни на израелско-ливанската граница", добави Остин, предаде Ройтерс.
"Работим в тясно сътрудничество за постигане на споразумение, но също така трябва да се подготвим за всички възможни сценарии", каза от своя страна Галант.

c