Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

САЩ сключиха споразумение за продължаване на военното присъствие в катарска база с още десет години

САЩ сключиха споразумение за продължаване срока на военното си присъствие в база в Катар с още десет години, съобщи добре осведомен източник на Ройтерс.
Базата, за която става дума, е военновъздушната база "Удейда", намираща се в пустинята югозападно от Доха и в която се помещава най-големия американски военен обект в Близкия изток, заяви неназованият източник.
Пръв новината за продължаването на срока на присъствието съобщи Си Ен Ен. Американското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията за коментар.
Катар изигра ключова посредническа роля в преговорите между "Хамас" и израелските официални представители по отношение на войната в Газа и освобождаването на заложниците, които палестинската ислямистка групировка взе при голямото си нападението срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души.
След събитията от 7 октомври американският президент Джо Байдън редовно разговаря с емира на Катар такива по въпроси, като освобождаването на заложниците и увеличаването на хуманитарната помощ за Газа, където при предприетото от Израел настъпление в отговор на атаката на "Хамас" бяха убити над 22 000 палестинци по данни на здравните власти в палестинския анклав.
Катар се превърна и в обект на критики от страна на някои членове на Конгреса на САЩ заради присъствието на "Хамас" в страната. На 16 октомври група от 113 американски конгресмени от двете партии в Конгреса изпратиха писмо до Байдън, в което го приканват да упражни натиск върху държавите, които подкрепят "Хамас", в това число и върху Катар.
Катар е и "важен американски съюзник извън НАТО", статут, даван от САЩ на страни, с които се намират в тесен съюз и които поддържат стратегически работни отношения с американската армия.
След изтеглянето на Вашингтон от Афганистан държавата от Залива се използва и като канал за комуникация на САЩ с талибаните. В края на миналата година Катар изигра важна роля и за уреждането на споразумения, които доведоха до освобождаването на американски граждани от Венецуела и Иран като част от размяна на затворници.

c