Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

САЩ и Китай имат нужда от разговори по трудни въпроси, смята Йелън

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви днес по време на среща с китайския премиер Ли Цян, че способността за водене на трудни разговори е поставила двете икономически сили на "по-стабилна основа" през изминалата година, предаде Ройтерс.
Йелън добави в началото на срещата си с Ли в Пекин, че двете страни имат "задължението" отговорно да управляват сложните си отношения. 
"Въпреки че имаме още много работа, вярвам, че през последната година поставихме двустранните си отношения на по-стабилна основа", заяви Йелън. "Това не означава да пренебрегваме различията си или да избягваме трудните разговори. Това означава да разберем, че можем да постигнем напредък само ако директно и открито общуваме помежду си", добави тя.
Ключа тема от визитата на Йелън в Китай е заплахата, която представляват китайското свръхпроизводство на електромобили, соларни панели и други китайски продукти за производството на чиста енергия за производителите в САЩ и други страни.
Това е втора визита на Йелън в Китай в рамките на девет месеца. Тя посети Пекин през юли 2023 г., за да се опита да нормализира двустранните икономическите отношения. 

c