Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

Със събитието "Кралско лято в Балчик" приключва българо-румънски проект в "Двореца"

След повече от два месеца в КЦ „Двореца” приключва проектът, предложен от румънската културна асоциация DAR Development. Заедно с това ще бъде отпразнувана 100-годишнината от построяването на "лятната резиденция" на кралица Мария.

В първата изложба по проекта бяха показани символи, отразяващи духовните интереси и артистичните занимания на кралицата, особено силната ѝ връзка с Балчик.

Втората изложба представи интерпретацията на художничката Оана Мария Кажал за връзката между кралицата и Белия град в артистичен аспект, която превръща Балчик в предпочитано лятно убежище за много художници, скулптори и писатели през 20-те и 30-те години на миналия век.

Последното събитие на този проект, „Кралско лято в Балчик“, се фокусира върху друга страст, която не я напуска през целия ѝ живот: любовта на кралица Мария  към красивите дрехи и интереса й към модата. За лятото в Балчик кралицата и нейните дъщери са носели памучни рокли по поръчка, вдъхновени от ориенталската мода.

За това събитие Асоциация DAR си партнира с Националния университет по изкуствата в Букурещ, по-специално с Факултета по мода и дизайн на облекло, създаден преди повече от 50 години от професор Адина Нану, също колекционер на костюми и произведения на изкуството, чийто принос включва предмети, принадлежали на кралица Мария и нейното обкръжение, щедро изложени чрез дъщеря й, професор Унда Поп, която ръководи катедрата днес. Професор Унда Поп организира това събитие заедно с по-младите си колеги – Алина Гургуцъ, Оана Рошка и Александру Мърджинеан, както и с талантливите студенти от катедрата. Спектакълът, включващ движение и танц, е режисиран от г-жа Ана Станчиу от Националния театрален университет в Букурещ, която също ще присъства в Балчик.

Събитието ще се проведе в Каменната зала на Двореца в събота, 22 юни, от 16:00 часа и ще се повтори на плажа в неделя, 23 юни, от 11:00 часа (в по-кратък вариант). Ще бъдат представени три емблематични колекции, вдъхновени от природни стихии като вода и море, както и исторически костюми, а също и филми, създадени от студентите от факултета.

c