Събота, 26 октомври 2024

26.10.2024

Последвайте ни

Съкровища, променили историята, показва нова изложба в "Двореца" в Балчик

Експозицията включва 61 предмета, изработени от злато и сребро. Сред предметите има непоказани експонати

По случай 100-годишния юбилей на "Двореца" Балчик Националният исторически музей подготви една различна и много богата изложба под надслов „Разкази от злато и сребро“. В нея са включени оригинали на съкровища, както и две копия на такива.

Експозицията включва 61 предмета, изработени от злато и сребро. Сред предметите има непоказани експонати, такива постъпили в последните години във фонда на НИМ и разбира се едни от най-значимите съкровища открити по нашите земи.

Част от експозицията е посветена на Варненският некропол и предметите открити в Гроб 43. Присъстват и предмети от богатото наследство от културата на траките. Представено е прочутото съкровище на тракийската принцеса/жрица от могилата при Синеморец. Посетителите ще могат да видят оригинала на най-впечатляващата златна плочка от диадема с надпис на гръцки език “Деметриус направи за Кортодзунтос”. Подобна е позната единствено от гроба на Филип Македонски във Вергина.

В залата е бъде експонирано и случайно откритото Малко Преславско съкровище, което по своя характер и богатство е сравнителна рядкост. То е било поставено в добре обработено варовиково блокче, като в него, сред сива пепел са открити сребърни гривни, златни обици, златни и сребърна монета.

Изложбата „Разкази от злато и сребро“ може да се види в Каменна зала на Културен център "Двореца" в Балчик до 14 октомври.

c