Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

ДКИ „КЦ „Двореца“ в Балчик готви богата културна програма за юбилейната 2024 година

Акцент през 2024 година в програмата за нощувки и туристическа дейност в Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ в град Балчик ще е културата, обяви директорът на  културната институция Жени Михайлова по време на годишната пресконференция в Белия град.

Програмата вече е разработена и са ясни основните акценти за най-активните месеци през лятото. Очаква се културният институт да отбележи своята 100-тна годишнина с богата международна програма в сътрудничество с Румъния, Чехия, Италия, Германия, Индия, Казахстан и други.

Сезонът ще започне с концерт на трио “Магия” през март месец, изложба с картини на 

Акцент в програмата за следващата година в програмата за нощувки и туристическа дейност ще е културата Златка Бояджиева “Между двата свята” в галерия “Тихото гнездо” и изложба с живопис на Дарина Пенева.

Ключова част в програмата са съвместни събития с румънската държава и музея в Котрочени, Румъния през април. Ще се осъществи и изложба на Петра Добревска от картини и бижута, свързани с времето и епохата на кралица Мария Единбург.

Чешки дни на културата ще посрещат гостите през май и юни с участието на училището по изкуствата във Варна “Добри Христов” и ученици от Валашке Мезиржичи, Чехия, които ще представят изложба и обмяна на знания на учителите от двете страни, ще има и пленер.

Ще се проведе Братя Шкорпил – художествен проект с добавена реалност, заедно с Регионален исторически музей Варна в края на май и началото на юни. Нов художествен пленер с ученици от Берлинското училище по изкуствата през юли и литературен уъркшоп са акцент.

Ще има куклени етюди с деца в начална и предучилищна възраст с куклените театри на Варна и Добрич, събитие с Елит арт клуб ЮНЕСКО, Дивер Саменто с концерт за деца и юноши с образователна цел с музиката от Дворжак до Владигеров за Чешките дни на културата.

Гостите на Балчик и Двореца ще могат да посетят и Фестивал на занаятите с партньорството на “Добрички панаир” на откритата част на плажната ивица за артисти от приложното изкуство. ПРедвижда се и изложба през юни на детски рисунки на деца от Карин дом с цел благотворителност.

Популярно събитие е и урок по рисуване с чаша вино в образователен аспект със Сечкин Хаджъсюлюш през юни и изложба с живопис на Танер Мерт.

Следват дни на румънската култура през юни и традиционен пленер “Пространство и време”. Ще има и изложба в подкрепа на талантливи ученици и студенти, хоров фестивал “Черноморски звуци”, традиционен фестивал за късометражни филми “Рано пиле” с прожекции със свободен вход.

Художникчката и графичен дизайнер от Добрич, занимаваща се с дизайн на филмови продукции Нели Ненкова ще представи изложба през юли. Гостите ще се насладят и на етно музика и танци от Казахстан. “Севилският бръснар” на Държавна опера Варна ще се играе на откритата сцена, там ще се проведе и “Здравей Лято”.

Програмата предвижда и Дни на испанско-американската култура със съдействието на Института “Сервантес” и чилийската общност в България под патронажа на чилийския посланик в България и Румъния. Ще има Дни на италианската култура с италиански художници и автори на музикални произведения.

Индийската фолклорна група Тапи Проджект Бенд ще изнесе концерт, ще се проведе и концертът “Нощ на танго и цигански романси” на добричлията Калоян Куманов. 

Изложбата “Скъпоценни артефакти, които промениха историята” ще е ключов акцент в културната програма през август, представена от Национален исторически музей в София с подбрани, специално за изложбата, артефакти.

Традиционно ще се проведе фестивалът “Виа Понтика” за младите в изкуството, ще има и международен фолклорен фестивал “Таланти на 21 век” и много други.

c