Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" откри сезона в „Двореца“ в Балчик

С нея се поставя началото на честването на 100-годишнината на архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик

С изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" бе открит сезонът в държавен културен институт „Културен център „Двореца“ в Балчик. С нея се поставя началото и на отбелязването на 100-годишнината от създаването на архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик. Той включва 46 сгради, над 200 архитектурни елемента, движими и недвижими архитектурни ценности. Създаден е от една историческа личност, която оставя като свое послание едни много красиви мисли за обединение на общностите, за обединение на хората, за обединяване на различните по култура, религия и манталитет общества, припомни директорът на културния институт Жени Михайлова. Тя подчерта, че кралица Мария Единбург е била много преди нас в Европейския съюз.

През 1924 година са готови първите планове за Двореца, а през 1925 година е приключило строителството на първата сграда, бившата лятна резиденция на кралицата „Тихото гнездо“.

„Румънската кралица е имала необикновена съдба, обусловена не само от обществения й и социален статус, но и от нейния произход. Лични качества и духовни интереси. Макар да пребивава тук едва десет години, тя е оставила нещо невероятно – както за нас, така и за поколенията, така и за град Балчик, а също и за региона, а именно архитектурно-парковия комплекс, който е един от стоте националния обекта на България. Освен това комплексът е със статут архитектурно-строителен паметник на културата, градинското и парково изкуство към министъра на културата“, посочи Михайлова. Тя припомни, че кралицата не само създава инфраструктурата на Балчик, но и първото летище в региона.  

„Това е исторически момент, защото България и Румъния са две съседни страни, които влизат заедно в Европейския съюз 2007 година, показаха, че Шенген е общ и се борят за един свободен дух и правова същност“, каза още Жени Михайлова.

Куратор на изложбата е Александра Бутару, президент на асоциация ДАР и експерт по история на изкуството, която е включила предлага на публиката селекция от артефакти, включени в изложбата.

„Темата на изложбата е тема, от която кралицата се е интересувала през целия си живот „Красота сътворена не само от природата, но и от човека“. Всичко това може да се види в Балчик, защото в къщата, която тя е сътворила като своя собствена мечта, човек може да види всичко това“, посочи Александра Бутару. Тя подчерта, че е включила селекция от малко предмети, които представят духа на кралицата. „Тя е била елегантна пътешественичка, търсеща преживявания. Идвайки в Балчик, тя е носела своето минало и настояще, но е мислила и за бъдещето, за смъртта. Нейната последна воля е била направена тук“, добави тя.

В Балчик е носела костюми, вдъхновени от ориенталския свят, а в Румъния е носела румънски костюми като е съчетавала елементи от различни области, търсейки хармония.

„За мен това място представлява част от душата на кралица Мария. По картините можете да видите съвкупност от цветя и кръстове, защото това са двата най-важни символа за кралицата“, сподели д-р Симона-Теодора Рошка Неакшу, чиито стъклените картини допълват изложбата.

Дворецът в Балчик в много отношения е изцяло творение на кралица Мария, нейната мечтана къща, която отразява стремежа й към мир и спокойствие, към божествено равновесие в една тревожна епоха от живота й – последните единадесет години, през които е надживяла съпруга си, цар Фердинанд.

Публиката има рядката възможност да види репродукция на цели страници от списанията, от които са извлечени снимките. Изложбата включва традиционни костюми, носени от румънския елит по примера на първата кралица на Румъния Елизабет и доведени до най-висок стандарт от кралица Мария. Тя измисля свои собствени комбинации от народни носии, като основен критерий е красотата и хармонията на ансамблите. Предметите, поставени в касетите, символизират различните аспекти от живота на кралица Мария и се съхраняват в частни лични колекции или в гореспоменатите музеи. Тази многостранна и сложна изложба очаква публиката да открие по-малко известни аспекти от живота на кралица Мария на мястото, специално избрано от нея, където да остане сърцето ѝ.

Изложбата е показана в Каменна зала и ще приключи на 12 май. Тя ще бъде последвана от други събития, предложени от Сдружение ДАР, които ще продължат до 23 юни.

c