Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Трио Владигерови озариха с таланта си магнетичния Нимфеум на "Двореца" в Балчик

Публиката в културен център „Двореца“ в Балчик имаше възможност да се наслади на таланта на трио Владигерови в магнетичния Нимфеум. Внуците на големия български класик Панчо Владигеров, които от години са част от културния живот на Виена – Екатерина, Александър и Константин Владигерови, в съботната вечер гостуваха за пореден път в Балчик.

Трио Владигерови са талантливите внуци на големия български композитор, музикант, диригент, педагог и общественик Панчо Владигеров. В своето изпълнение те представят нов поглед към негови композиции, както и творби от своя баща Александър Владигеров. Включени са също и техни собствени аранжименти и преработки върху южноамерикански джаз пиеси с латино и карибски ритми.

Екатерина, Александър и Константин са родени в София в семейството на Александър П. Владигеров (1933-1993) и на  Величка Чобанова - Владигерова. Първите си стъпки в музиката правят под въздействието на артистичния дух в този дом.
Екатерина се дипломира в Музикалната академия в София и в Университета за музика и сценични изкуства във Виена със специалностите пиано, хорово дирижиране и камерна музика. Изпълнител е на многобройни солови концерти и камерно-музикални  проекти.
Александър и Константин са възпитаници на джазовия департамент към Консерваторията във Виена.

През последните десет години братя Владигерови издават пет албума със собствени композиции: „Влюбеният скитник“ (2007), „За големите и малки неща" (2011), „Мечтаейки за мечтите“ (2014), „Посветени звуци“ (2014) и "TheRagWaltzTime“ (2017), в които с виртуозна лекота и богата фантазия заявяват своята индивидуалност и своеобразен композиторски почерк.

c