Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Съдът в Добрич потвърди избора на кмет на село Орляк край Тервел – печели с 1 глас разлика

Административният съд в Добрич за втори път разглежда изборните резултати в село Орляк. При първото производство той потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Тервел за избора на кандидата на ДПС Рушит Рифат, който печели с два гласа. Върховният административен съд върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда в Добрич.

Делото е по жалба на кандидата за кмет на селото Мустафа Ибраим, издигнат от ПП ГЕРБ. Той обжалва Решението на ОИК Тервел, като твърди, че разликата от два гласа се дължи на неправилна преценка на отчетените за действителни и недействителни хартиени бюлетини. Според него в секциите действителни бюлетини са отчетени като недействителни и обратно. В предадения от СИК протокол има поправки, зачерквания и добавяне на цифри, което било направено след обявяването на като резултатите в СИК. Иска повторно преброяване на бюлетините в двете секции за установяване действителната воля на избирателите.

В протокола на СИК № 26 са отчетени 140 действителни бюлетини, а всъщност са били 141 такива. В СИК № 27 не е установено съдържание, различно от отразеното в протокола.

Съдът намира, че, въпреки че оспорването на протокола за СИК № 26 е основателно, то това не променя крайния резултат от избора, тъй като спечелилият кандидат остава с 292 гласа, а жалбоподателят е с 291 гласа, т.е. е налице една бюлетина разлика.

Не бяха установени други нарушения на изборния процес, които да са толкова съществени, че да налагат отмяна на оспореното Решение и обявяване на избора за недействителен, посочва Административният съд. Решението може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в седемдневен срок.

c