Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

С възстановяване на гражданството български турци от Добрич получават двойна самоличност

Юсуф Филиз и Халисе Филиз са семейство турци, чието българско гражданство е възстановено с указ от 1 септември 2022 г. на вицепрезидента Илияна Йотова. С тези имена те са вписани в указите. В края на ноември с копие от тях те подават заявления за лични карти. От Областна дирекция на МВР-Добрич им издават документи за самоличност, но с други имена - Юсуф Юсниев Мехмедов и Алися Юсуфова Мехмедова. Така те са се казвали преди 45 години, когато са се изселили в Турция по междуправителствената спогодба от 1968 г. Там са избрали фамилия Филиз и оттогава никой не ги свързва с предишната.

Техният син също е възстановил българското си гражданство, но личната карта му карта е издадена (в София) с фамилията, с която е записан в указа на вицепрезидента - Филиз.

Обяснението, което получават Юсуф и Халисе Филиз от МВР-Добрич е, че техните лични документи са с имената им по акт за раждане и няма как да бъдат с тези от указа, защото такова е законовото изискване. Практиката обаче показва, че не във всички случаи (включително за други техни роднини) това е било приложено.

Тя създава и прецедент, в който като граждани на две държави те имат документи за самоличност с напълно различни имена.

Историята на семейството показва пропуски в законодателството, заради които те получават нови документи със старите си имена. Няма официална информация колко са подобните казуси в България, но не са единични, показа проверка на "Дневник". Според юристи, с които медиата разговаря, са необходими законодателни промени, за да се прекратят тези случаи.

Защо имената от указа на вицепрезидента не се приемат

"Когато отидохме в МВР-Добрич за личните карти и паспорт, казах на служителите, че искам имената ни да са същите от указа, но те отговориха, че не може, защото в акта за раждане са други. Ходихме на втора среща в МВР-Добрич, но отново ни отказаха. Казахме, че имаме и дъщеря, която ще иска гражданство, но с тези различни имена как ще го докажем. Отговориха ми, че е невъзможно и щом живее в Америка (тя е преподавател там - бел.авт.), да вземе тяхното гражданство и ми обърнаха гръб", разказа г-жа Филиз пред "Дневник".

Семейство Филиз се притесняват, че вероятно им предстоят объркани и сложни ситуации в България, ако се наложи доказване на роднинска връзка, наследство и други с българските им документи (в които са Мехмедови).

От президентството обясниха за "Дневник", че са издали указа с имената, с които двамата са кандидатствали за възстановяване на българското гражданство. Процедурата е започнала през 2016 г. и шест години Министерството на правосъдието, МВР и ДАНС са проучвали самоличността им и накрая вицепрезидентът е издал указа.

"Повече информация защо на лицата са издадени български лични документи с имена, различни от посочените в указа на вицепрезидента, може да бъде получена от община Добрич - дирекция "Гражданска регистрация" и ОД на МВР-Добрич", насочиха от президентството въпросите на "Дневник".

МВР: Ние сме само ползвател на данни

Аргументът на община Добрич е Законът за гражданската регистрация - всеки, роден в България, има три имена и те са вписани в акта за раждане. В случая двамата съпрузи са родени в с. Орляк през 1954 г. и 1955 г. с имената, които МВР им поставя в личните карти.

От Дирекция "Български документи за самоличност" на МВР отговориха още, че не са "администратор на данни по гражданска регистрация на българските граждани", а само техен "ползвател". МВР ползвало данните от системата ЕСГРАОН, базирана върху актовете за раждане.

При Халисе Филиз има още една бюрократична грешка. При раждането си тя е записана в акта като Алися Юсуфова Мехмедова, като фамилията й идва от второто име на баща й - Юсуф Мехмедов Бейтулов. През 2015г. , община Тервел й издава дубликат на акта за раждане, в който я вписва като Алися Юсуфова Бейтулова, което не съвпада с оригиналния й акт на раждане. Седем години по-късно в дубликат, издаден през ноември 2022г. от същата община, името й отново е Алися Юсуфова Мехмедова.

Така в указа на вицепрезидента получилите гражданство са с имена, взети от действащите лични документи на кандидатите, които по време на процедурата са чужди граждани. По-късно, след възстановяването на българското им гражданство, личните карти се издават с имената, записани в актовете им за раждане.

В едно семейство едни са преименувани, други - не

Този принцип, който е по изискванията на закона, обаче не се прилага напълно в практиката. Юсуф и Халисе Филиз имат син, който е възстановил българското си гражданство през 2015 г. и в личната карта е с фамилията от указа на вицепрезидента - Филиз. Сега родителите му стават Мехмедови.

Сестрата на Халисе Филиз през 2021 г. е записана от МВР-Добрич в личната карта с актуалната си фамилия в Турция, а не с тази от акта за раждане. Нейната дъщеря, също е родена в България, но в личната карта е със "сборна" фамилия: Хасанова Джанполат, което е комбинация от нейната моминска от акта за раждане плюс актуалната в Турция.

А двамата съпрузи Юсуф и Халисе притежават документи за самоличност от две държави - България и Турция, в които са с различни имена.

В община Добрич през 2021 и 2022 г. са издадени общо 22 дубликата на актове за раждане на български турци, възстановили гражданството си.

"На 20 лица имената им се различават от тези в издадения указ, защото те са родени в България и имената им са вписани, както са в първичните им актове за раждане", отговориха от общината в Добрич след запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Те уточняват, че в електронния личен регистрационен картон (ЕЛРК) в регистъра на населението името от указа се вписва като "име в чужбина" и че има ред, по който се издава и удостоверение за идентичност на лице с различни имена. 

Казус преди Шенген

"За да работи Шенгенската система, в която България се стреми да участва, една от основните задачи е да има ясен контрол на границата. Например, не трябва да може в нашата страна някой трафикант или престъпник лесно да може да си промени името и да върви из целия Европейски съюз и то с официални документи с различни имена", коментира юристът Александър Кашъмов, ръководител на Програма "Достъп до информация".

Той смята, че в тези случаи има пропуски в законодателството. "Не са уредени изрично последиците за човек, комуто е бил издаден акт за раждане и в последствие той губи българското си гражданство, а след това повторно го придобива. Това не са казуси само за България и Турция. Общият проблем е, че не е ясно с какво име човекът да получи новото си гражданство", коментира Кашъмов.

"Нормално и логично е това да са имената, с които този човек през годините е придобивал права и е поемал задължения. Защото противното означава, че ние заличаваме 30-40 дори 50-годишна история на този човек. В същото време връзката с акта за раждане не бива да се къса, тъй като по него може да се проследят роднинските връзки. Все пак името трябва да следва живота, а не обратното, както в тоталитарните държави - някой ти слага печата с името и ти вървиш по него", препоръчва Кашъмов.

Сега на семейство Филиз се налага да инвестира средства и време за завеждане на гражданско дело, за да бъде в личните си документи с имената, с които са познати навсякъде.

Източник: www.dnevnik.bg

Снимка: Цветелина Белутова, Дневник

c