Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Днес е Денят на "Гражданска защита"

На 18 юли се отбелязва Денят на "Гражданска защита". Началото е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III, с който се утвърждава Наредба-закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България. С Решение № 95 на Министерския съвет от 22 март 1993 година денят е обявен за професионален празник на служителите от тогавашната „Гражданска защита”.

На 1 януари 2011 г. се създава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР /ГДПБЗН/, която обединява Главна дирекция "Гражданска защита" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване". Наред с професионалния празник на пожарникарите 14 септември, служителите от ГДПБЗН, както и ветераните от „Гражданска отбрана” и „Гражданска защита” почитат и 18 юли - Ден на „Гражданска защита”.

Днес благодарим на хората, които спасяват хора и животни по време на наводнения, отводняват дворове и приземни етажи по време на обилни валежи, пътуват по селата с високопроходимата машина, за да доставят храна заради преспите и навяванията, изваждат катастрофирали пътници от колите и още, и още, и още... Те са на линия в най-тежките за обществото моменти. Работят за опазване живота и здравето на хората, материалните ценности и околната среда при бедствия, аварии и катастрофи.

c