Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Руски военни кораби от руския Черноморски флот пристигнаха във Венецуела за неколкодневен престой

Руски военни кораби от руския Черноморски флот пристигнаха във Венецуела за няколко дни, предадоха световните агенции, като се позоваха на руското министерство на отбраната.
Целта е да се осигури военноморско присъствие на Русия в оперативно важни зони, се казва в съобщение на ведомството. После плавателните съдове ще продължат да извършват задачите си във водите на Атлантическия океан.
След тях са най-модерната руска фрегата "Адмирал Горшков" и танкерът "Академик Пашин". Плавателните съдове се намират в Ла Гуайра, близо до Каракас.
Русия и Венецуела поддържат силни връзки. През февруари венецуелският президент Николас Мадуро беше нарекъл руския си колега Владимир Путин "по-голям брат". Той после определи преизбирането на Путин като президент на Русия като добро предзнаменование за целия свят.
Самият Мадуро се бори за трети мандат на изборите във Венецуела на 28 юли.
Руските кораби, дошли във Венецуела, вече спираха в Куба в средата на юни, придружавани от подводница и влекач. 
Те се намираха следователно на около 150 километра от американските брегове по време на тази визита. Точно преди да влязат на пристанището в Хавана, тогава корабите участваха в учение с използване на високоточни ракети.

c