Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Ритуали по освещаване на българските бойни знамена и изваждане на Богоявленския кръст ще има в Шумен на 6 януари

Ритуали по освещаване на българските бойни знамена и светини и по изваждане на Богоявленския кръст от водите на Шуменското езеро ще се състоят в областния град на 6 януари, съобщиха от общинския пресцентър.
Ритуалът по освещаване на българските бойни знамена и светини, организиран от общинската администрация и командването на Шуменския военен гарнизон, ще започне в 11:00 часа, пред сградата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в града. Празничен водосвет ще отслужи отец Красимир Капитанов от местния православен храм „Свети Три Светители“. В тържествената церемония ще се включат и представителни роти от Шуменския военен гарнизон, отбелязват от общинския пресцентър.  
Оттам уточняват, че след освещаването на бойните знамена и светини, в 12:30 часа, ще се състои и ритуал по хвърляне на Богоявленският кръст във водите на Шуменското езеро. 
По спомени на свещеници от града подобен ритуал в Шумен, с участие на представители на Българската православна църква, включително на езерото в града, не е организиран дълги години, до провеждането му през 2019 г. Преди повече от 20 години е имало хвърляне на кръста на Йордановден, но на езерото край село Дибич, организиран и тогава от църквата.
Богоявленският кръст се хвърля във водите на Шуменското езеро от няколко години. През 2023 г. го извади 22-годишният полицай от Районното управление в областния град Добромир Петров, след като в студените води на езерото се хвърлиха близо 30 млади мъже. 

c