Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Решението за награден фонд в леката атлетика противоречи на олимпийските идеали, заяви президентът на ЮСИ

Решението на международната федерация по лека атлетика World Athletics (WA) да обяви награден фонд за медалистите на Олимпийски игри противоречи на олимпийския дух и солидарността между ръководните органи на отделите спортове, категорични са от Международния колоездачен съюз (ЮСИ).
Леката атлетика е първият спорт в историята на Олимпийските игри, който ще има награден фонд. През миналата седмица президентът на WA Себастиан Коу заяви, че всеки златен медалист ще бъде възнаграждаван с по 50 хиляди щатски долара.
Това решение изненада останалите федерации.
"Наистина вярваме, че това противоречи на олимпийския дух. Това нещо не е било дискутирано с никого, а трябваше да бъде. Просто беше обявено. Да следваш олимпийския дух, това значи да споделяш с възможно най-много хора, а не да даваш пари само на най-добрите", заяви президентът на ЮСИ Давид Лапартиен, цитиран от агенция Ройтерс.
Лекоатлетите са на противоположното мнение и приемат наградния фонд, който ще бъде в размер на 2.4 милиона долара. Те ще бъдат разпределени между 48 златни медалисти в Париж.
"Трябва да се мисли за бъдещето. Уважавам решението на WA, но на Олимпийските игри важни са всички спортове. Щеше ми се да го бяха обсъдили с нас, защото тези неща винаги имат последствия", заяви президентът на гребната федерация World Rowing Жан-Кристоф Роланд.

c