Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Регионалният исторически музей в Силистра издаде календар за 2024 г., посветен на делото на археолога доц. Стефка Ангелова

Регионалният исторически музей в Силистра издаде календар за 2024 г., посветен на делото на археолога доц. Стефка Ангелова, съобщиха за БТА от културната институция.
Изданието е съставено от снимки, направени по време на археологическите проучвания с нейно участие в крайдунавския град. Те са започнали в края на 60-те години и продължават до 2005 г. Фотодокументие са част от изложбата, представена миналата година в рамките на ежегодно провежданата „Европейска нощ на музеите“.
Наскоро екипът на Регионалния исторически музей в Силистра почете паметта и делото на доц. Стефка Ангелова, като постави паметна плоча пред сградата на институцията. Предстои тя да бъде открита официално през пролетта, като за събитието ще бъдат поканени колеги и ученици на археоложката.
Под ръководството на доц. Стефка Ангелова са разкрити северната крепостна стена на Дръстър, която по това време е била единствената видима над повърхността руина от крепостта. Намерени са още част от монументална дворцова сграда, с план, подобен на дворците на българските владетели, открити в Плиска и Преслав, както и една от крепостните кули. 
Археологически проучвания  на доц. Стефка Ангелова в Дунавския парк продължават близо 40 години. От 1995 г. Силистра е превърнат в учебна база за провеждането на практиката по „Средновековна археология“ на студентите от СУ „Св. Климент Охридски“.

c