Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Развитието на Добруджа ще бъде основен приоритет на ГЕРБ-СДС

„Развитието на Добруджа ще бъде ще бъде основна задача на ГЕРБ-СДС – както като инфраструктура, така и като възможности за нови инвестиции, разкриване на работни места и увеличаване на доходите на хората“. Това каза водачът на листата на коалицията Деница Сачева по повод приоритетите, по които ще работят кандидатите за народни представители в следващите месеци.

Според нея трябва да се довършат всички стъпки за възстановяване на Медицинския колеж в града. Областният координатор на ГЕРБ беше в основата на промените в Националната карта на висшето образование, с които се даде възможност медицинските университети да разкриват при необходимост звена за подготовка на дефицитни специалисти като медицински сестри и акушерки. Инициативата за разкриване на филиал на МУ-Варна беше подкрепена от Общинския съвет на Добрич и консултирана с Националната агенция за оценяване и акредитация. „Това е пътят за осигуряване на достатъчно кадри не само за болницата, но за всички детски градини, социални услуги и др.“, заяви Сачева.

Акцент в работата на ГЕРБ-СДС ще бъде и образованието, като училищата трябва да могат да се възползват от договорените средства по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и ОП „Региони в растеж“. Това ще позволи цялостното им обновяване – ремонт и саниране на сградите, закупуване на ново оборудване за професионална подготовка и изграждане на нова спортна инфраструктура. В предизборната програма на коалицията е записано още изграждане на модерни STEM кабинети - за дигитални създатели, по роботика и изкуствен интелект, за изследвания и иновации, дигитални работилници и лаборатории и др.

При многобройните срещи с жители на областта като основен проблем се поставя състоянието на пътната мрежа. „През последните 2 г. инвестициите в пътища почти замряха. В края на нашия мандат бяхме осигурили средства за ремонт на общо 80 км от седем отсечки. Правителството на Продължаваме промяната ги спря. Част от тях започнаха да се реализират при служебното правителство, но инвестициите не са достатъчни и не са на нужното ниво. Ремонтът им е много важен, защото в региона има трудова миграция и хората непрекъснато пътуват, за да могат да работят в друго населено място. Развитието на бизнеса също зависи от транспортната инфраструктура“, подчерта водачът на листата в Добрич.

По думите й всяко второ семейство в Добруджа е свързано със земеделието и се вълнува от случващото се в сектора. Кандидатите за народни представители проведоха различни срещи с представители на земеделските производители и кооперациите и всички очакват земеделието да е сериозен приоритет. „Трябва да се нормализира пазарната среда за търговия със земеделски суровини в Източна Европа чрез осигуряване на транзитни коридори към трети страни за произведената в Украйна селскостопанска продукция. Сред мерките, които предлагаме са и подпомагането на къси вериги за доставка и месни пазари, стимулиране на директни продажби и онлайн търговия на „Мляко и млечни продукти“, „Месо“, „Плодове и зеленчуци“, „Биологично производство“ и „Пчелен мед и пчелни продукти“. Поели сме ангажимент за законодателни промени, които да осигурят възможност за наемането на сезонни работници, както и за платени ученически и студентски стажове за временна заетост в земеделието“, добави Сачева.

Тя беше категорична, че са необходими допълнителни инвестиции в област Добрич, както и политически консенсус за изграждане на индустриална зона. Работните места не само трябва да се запазват, но и да се създават нови. По време на Ковид кризата благодарение на мерки като 60/40 и „Заетост за теб“ на подопечното на Сачева Министерство на труда и социалната политика бяха запазени заетостта и доходите на 10 000 души в региона. Над 1200 бяха работодателите, които се възползваха. Повече от 50 семейства пък наеха детегледачи по програмата „Родителите в заетост“ и успяха да се върнат на работа. „За младите трябва да има специална данъчна система и насърчителни мерки, които да подкрепят раждането на повече деца“, каза още областният координатор и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c