Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Путин обсъди с лидери от Западна и Централна Африка сътрудничеството в областта на сигурността

Руският президент Владимир Путин обсъди днес по телефона сътрудничеството в областта на сигурността и икономиката с президента на Мали Асими Гойта, съобщиха и двете страни, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че това е станало ден след като Путин проведе подобен разговор с лидера на хунтата в съседен Нигер.
"Обсъдихме двустранни въпроси, по-конкретно областите на сигурността и икономиката", написа Гойта в мрежата "Екс". "Договорихме се да продължим да си сътрудничим в борбата срещу тероризма", допълни той.
Кремъл потвърди разговора и заяви, че двамата лидери са се договорили да установят по-тесни връзки.
През последните години Мали се превърна в един от най-близките африкански съюзници на Русия, като в страната са разположени сили на руската частна военна компания "Вагнер", за да се борят с джихадистите в страната, отбелязва Ройтерс.
Разговорите изглежда са част от кръг от дипломатически контакти на Путин с лидери от Западна и Централна Африка след преизбирането му по-рано този месец.
Кремъл съобщи, че руският президент и лидерът на Република Конго Денис Сасу Нгесо са се договорили в телефонен разговор днес да задълбочат двустранните политически, икономически и хуманитарни връзки.
Вчера Путин разговаря по телефона с лидера на хунтата в Нигер Абдурахаман Тиани, с когото са обсъдили необходимостта от засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността, съобщи държавната телевизия на тази страна в Западна Африка.
Разговорът бе проведен, след като на 17 март Нигер взе решение да денонсира своето военно споразумение със САЩ.
Броени дни преди това представители на САЩ предупредиха лидерите на хунтата в Нигер за ефекта от връзките на страната с Русия и Иран, посочва Ройтерс.

c