Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Протест в село Сенокос поради липса на вода, блокираха пътя Добрич-Балчик

Десетки жители на селата Сенокос, Безводица, Соколово, Пряспа, Дропла, Змеево и Дъбрава се събраха, за да изразят недоволството си от постоянното спиране на водата и ниското налягане, последвано от високо налягане, което предизвиква проблеми. Протестът е организиран от граждани и подкрепен от кметовете на потърпевшите села.

Протестиращите пресичаха пътя Добрич-Балчик и така блокираха движението по него за половин час, като пропускаха поетапно автомобилите.

В понеделник, като заплаших ВиК, че ще протестираме, водата дойде на следващия ден. Преди това през януари имахме 10 дена без вода, през февруари нямахме вода 9 дни”, каза кметът на Сенокос Красимир Георгиев.

Жителите на селата търсят трайно решение, защото това е към момента ВиК се опитва да успокои хората, а по нататък, какво ще става, никой нищо не знае, заяви кметът на Сенокос. “Не ни дават обяснение, защо ни спират водата, казват ни само "авария", но аварията е два дена, не повече. Каква е аварията? Нали могат да пренасочват водата, половината село да има, другата половина да няма или обратно. А те нищо не предприемат и обяснение не ни дават”.

Красимир Георгиев - кмет на с. Сенокос

Около 300 души са засегнатите от аварията, твърди Красимир Георгиев. Той споделя, че бизнеса в района също изпитва трудности, не може да се осъществи дейност по ферми, кравеферми, кланицата, консервната фабрика, на които им трябва много дебит на вода.

Според кмета аварията е оправдание, но проблемът всъщност е, че от ВиК пестят енергия и не пускат достатъчно помпи. В тръбите, до които има достъп, не се вижда изобщо течаща вода, което означава, че не работят помпите, казва той.

Уведомени са Министерството на регионалното развитие и благоустройството, областния управител, Община Балчик и ВиК Добрич, като отговор има от всички с изключение на ВиК. Институциите изразяват подкрепа за решаването на проблема.

Кметът обяви, че предстои да се асфалтира главния път и поради тази причина е уведомил МРРБ, да положат тръбопровод, докато тече ремонтът. “Трябва да се направи пътя, в това съм сигурен на 200%, но централния водопровод е под централната улица на самото село”, каза Георгиев.

“Живея в горния край на селото, няма налягане, не можем да се изкъпем вечер, пералнята не върви, понякога се е случвало с тубата да Ливан вода в пералнята, за да може да се изпере”, каза Диана Колева, жител на с. Сенокос.

Диана Колева

Други граждани се оплакват, че водата, която достига до домовете им е с ниско налягане, а плащат скъпа вода, като в крайна сметка се оказва, че плащат въздух, а не вода. В местния магазин пък вследствие на пускането на водата със силно налягане тръбите за вода са избили. Друг жител твърди, че от три-четири години в селото няма вода. Трябвало да е над два бара дебит, а постоянно се поддържа на един бар. “Затова сме тук, за да обявим нашите искания за по-добър живот”.

На протеста имаше и английско семейство, което живее в селото. Споделиха, че обичат красотата на България, но проблемите с ВиК ги тормозят.

c