Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Пропадна участък от панорамния път Балчик - Каварна

Пропаднал е участък от панорамния път Балчик – Каварна, научи Про Нюз Добрич. Зам.-кметът на Белия град Димитрин Димитров обясни, че пропадането е в отсечката Тузлата – с. Топола, почти на границата с община Каварна. По думите му вероятно става дума за пропадане на основата на пътя, но е възможно и да е активизирано свлачище. Това ще стане ясно след като бъде проведено геоложко проучване.

Пропадането е в едното платно, с дължина около 30 метра и дълбочина 15-20 сантиметра, каза зам.-кметът. Заради опасността от пътнотранспортни произшествия на мястото са поставени конуси и знаци за неравност на пътя и е затворено движението в този участък. „Считаме, че от пукнатината може да се компрометира протекторът на гумата и да предизвика произшествие”, обясни Димитров. По думите му до края на седмицата пукнатините ще бъдат запълнени със студено-пресована асфалтова смес.

През лятото трафикът на пътя е много натоварен, но заместник кметът смята, че пропадането не е свързано с него, защото пукнатината е констатирана извън силния сезон. По думите му по-скоро е обвързано с количеството валежи, които паднаха в района в последния месец на миналата година.

Димитрин Димитров припомни, че преди около две години бе направен основен ремонт на два участъка – единият е разклонението от този път до Тузлата, а другият - от Рибарския площад в Балчик до границата с община Каварна. Стойността му бе около 5 милиона лева, те бяха отпуснати от Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния – България”.

След като бъде изготвен проектът за укрепване ще стане ясно колко средства ще са необходими за укрепване на пропадналия участъкът на пътя, каза Димитров. Обясни, че Община Балчик не е планирала сума за това. За нея може единствено да се кандидатства пред Междуведомствената комисия за бедствия и аварии на Министерски съвет.

Приключи проектирането на базата на предпроектните проучвания, които са правени по-предната година, за укрепване на свлачището в района на „Фиш-фиш”, каза зам.-кметът на Балчик. Проектът за укрепването му е остойностен – ще са необходими около 12 милиона лева. Те вече са поискани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тъй като не са по силите на общинския бюджет на Белия град, допълни Димитрин Димитров.

c