Вторник, 10 септември 2024

10.09.2024

Последвайте ни

Прокурор Даниел Илиев от Добрич публикува втора студия за транспортните престъпления

Д-р Даниел Илиев – прокурор и говорител на Районната прокуратура в Добрич, публикува втори научен труд, посветен на транспортните престъпления, съобщават от Прокуратурата. В своята студия авторът подробно анализира деянията, свързани с управлението на моторни превозни средства с табела с регистрационен номер, издадени за друго МПС, или с табела, неиздадена от съответните органи, както и управлението на автомобили, които не са регистрирани по надлежния ред.

Акцентът в изложението е поставен върху въпроса за едновременното санкциониране на престъплението, изразяващо се в управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред както по наказателен, така и по административен ред. Това според д-р Илиев нарушава основния конституционен принцип за равенство на гражданите пред закона, както и основните принципи на правото на Европейския съюз, като принципът на правната сигурност, защита на оправданите правни очаквания и принципът на пропорционалността, тъй като за едно и също деяние водачът би могъл да бъде третиран и като „престъпник“, и като „нарушител“.

С оглед усъвършенстване на нормативната уредба, д-р Даниел Илиев предлага този престъпен състав да отпадне от особената част на Наказателния кодекс, защото това деяние не разкрива типичната за престъпните посегателства обществена опасност.

Книгата може да бъде намерена в търговската мрежа на сайта на издателство „Нова звезда“.

c