Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Производителят на марихуана от Добрич е зад решетките, полиция пред оранжерията

Мъжът от Добрич, който е един от петимата арестувани от организираната престъпна група за производство и разпространение на марихуана в Бургас, остава зад решетките. Решението е на Окръжния съд в морския град, който гледа мярката за неотклонение на петимата. Трима остават в ареста. Това са соченият за лидер на организираната престъпна група и неговият брат, както и производителят на дрогата от Добрич. За другите двама съдът определи парична гаранция в размер на 5 000 и 1 500 лева. 

Производителят от Добрич имал лиценз за производство на индустриален коноп, но активното вещество, открито в пратката- тетрахидраканабинол, надвишава допустимото по закон, обявиха на брифинг след акцията на ГДБОП и Областната дирекция на МВР на територията на община Несебър.

Пред съда производителят той обяснил, че не е знаел, че всъщност произвежда сорт, използван като наркотик.

Припомняме, че специализирана операция на служители на ОД на МВР в Бургас и ГДБОП е осъществена на 13 април 2023 година. Обвиняемите са задържани по време на опит за продажба на 200 килограма марихуана. Участниците в престъпната група са били разследвани през последния месец. Откритата марихуана е била произведена в помещение на територията на Добрич, стопанисвано от един от обвиняемите. Той е имал законно разрешение за производство на индустриален коноп, но реално е произвеждало марихуана с високорискови нива на тетрахидроканабинол. След като е произведена, марихуаната е била превозена и складирана в помещение на територията на община Несебър, където е била пакетирана със специална машина. Всеки пакет е съдържал по пет килограма марихуана. Обвиняемите са опитали да продадат цялото количество наведнъж. Разследващите са установили, че ако задържаното количество марихуана бе достигнало до продажба на улицата под формата на цигари, реализираният приход би достигнал сумата от 3 милиона лева.

Предвиденото в закона наказание за ръководство на организирана престъпна група е от 5 до 15 години лишаване от свобода, за член от 3 до 10, а за разпространението на високорисково наркотично вещество по чл. 354 А, ал. 2 от Наказателния кодекс, е от 5 до 15 години затвор и глобя от 20 000 до 100 000 лева.

Репортерски екип на Про Нюз Добрич днес успя да открие мястото, където се е отглеждала марихуаната. Пред оранжерията има полицейски автомобил без отличителни знаци. Местните хора потвърдиха, че именно в малкото селце са се отглеждали растенията, от които е произведен задържаният коноп. Според полицията той е с пазарна стойност близо 3 милиона лева.

c