Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Проект за зоопарка в Добрич ще помогне за бъдещата му рехабилитация и модернизация

Информационно събитие за представяне на иновативния проект „Техническа помощ за развитие и инвестиции в Центъра за защита на природата и животните в Добрич" се проведе днес в Община Добрич. Ръководителят на проекта Детелина Иванова информира присъстващите за целите, задачите и стойността на проекта, който ще окаже благоприятно въздействие за надграждане на дейностите в уникалния добрички зоопарк.

Продължителността на проекта е до месец март 2025 г., а стойността му е 198 540 лева.

Заложените дейности включват разработването на:

∙  план за развитие на Центъра за защита на природата и животните -град Добрич, вкл. предварителни и обемно-устройствени проучвания;

∙  план за колекция с включен план за размножаване;

∙  план за консервационни дейности:

∙   план-график за изпълнение на дейностите за развитие на Център за защита на природата и животните - град Добрич (в краткосрочен и дългосрочен план).

В дейностите е заложено и изработването на техническо задание за инвестиционен проект във фаза „технически проект“ за идентифицираните строителни дейности, с които в последствие да се реконструира Центърът.

Целта е да има разработени планови документи, което е предпоставка за изпълнение на бъдещ инфраструктурен проект за рехабилитация и модернизация на Центъра по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., с който да се създаде възможност зоопаркът да отговаря на изискванията на Европейската и национална нормативна уредба.

С развитието на инфраструктурата в Центъра ще се създадат условия за подобряване на средата за обитание на отглежданите видове и за изпълнение на мерки по консервация с приоритет застрашени и защитени местни видове.

 

c