Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Проби показват, че водата на плажовете в Албена е изключително чиста и безопасна за къпане

Ваканционното селище “Албена” взестартира акция за ежедневен мониторинг на чистотата на морската вода в акваторията на комплекса

Ваканционното селище “Албена” взестартира акция за ежедневен мониторинг на чистотата на морската вода в акваторията на комплекса. Главният санитарен инспектор д-р Тамара Стойкова ще взема проби, които ще бъдат изпращани за анализ в независима лаборатория. Ще се изследва наличието на ешерихия коли и ентерококи, а данните ще бъдат публикувани на интернет страницата на комплекса и в социалните мрежи, съобщават от курорта. Целта на тази превантивна дейност е да се избегнат всякакви спекулации относно чистотата на морската вода, така че почиващите да могат да се къпят спокойно, без да се притесняват за здравето си.

Тази инициатива допълва предприетите мерки от страна на Регионалните здравни инспекции в градовете Добрич и Варна, които правят пробовземания на ежеседмична база. Мениджмънтът на комплекса обаче счита, че това не е достатъчно, за да информират туристите и да ги успокоят. Искам да ви информирам и за текущите резултати от изследванията на водата, които са взети на 21.6.2024 г.:

Плаж Гергана:

Чревни ентерококи: < 1/100 cfu/100ml

Ешерихия коли: < 1/100 cfu/100ml

Плаж Арабела Бийч:

Чревни ентерококи: < 1/100 cfu/100ml

Ешерихия коли: < 1/100 cfu/100ml

Тези резултати показват, че водата на тези плажове е изключително чиста и безопасна за къпане. Нека всички посетители на к.к. Албена се наслаждават на своите летни дни, посочват от туристическия комплекс.

c