Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Президентът на Венецеула заклейми разполагането на британски боен кораб до бреговете на Гвиана, издаде заповед за отбранителна операция

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви днес, че разполагането на британски боен кораб във водите до бреговете на Гвиана е в противоречие с "духа" на споразумението, постигнато между Венецуела и гвианските власти, предаде Ройтерс.
По-рано този месец Гвиана и Венецуела се споразумяха да избегнат употребата на сила и нарастването на напрежението във връзка с отдавнашния граничен спор за богатата на петрол територия Есекибо. Въпросният регион с площ от 160 000 квадратни километра е всеобщо признат за част от Гвиана, но в последните години Венецуела поднови своите претенции за тази територия и за крайбрежни райони след откриването на съществени залежи на нефт и природен газ там.
Патрулният кораб "Трент" от британските Кралски военноморски сили, който е участвал в маневри на НАТО в Източното Средиземноморие, е във водите на Гвиана, която е съюзник на Обединеното кралство и бивша колония на Великобритания. Присъствието на военния плавателен съд е в рамките на серия от ангажименти в региона, обяви в изявление този месец британското министерство на отбраната, без да споменава Венецуела или граничен спор.
"Това е в противоречие с духа на диалога, на дипломацията, на мира, който носят нашите споразумения", заяви днес Мадуро. Той заяви, че разполагането на кораба е "на практика военна заплаха от страна на Лондон".
Президентът е издал заповед за "задействане на съвместна отбранителна операция от подразделенията на боливарските национални въоръжени сили" край бреговете на Есекибо, заяви самият той в ефира на държавната телевизия, без да дава повече подробности. Военни ръководители в Източна Венецуела заявиха по време на телевизионното предаване, че 5600 щатни военнослужещи са в готовност за операцията.
В изявление на външното министерство на Венецуела се казва, че страната "си запазва правото на всякакви действия в рамките на конституцията и международното право, за да защити своята водна и сухоземна териториална неприкосновеност".

c