Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

Президентът на Литва Гитанас Науседа е на път да получи нов мандат на днешния втори тур на изборите

Избирателите в Литва се отправят днес към урните за втори тур на президентските избори, който изправя досегашния президент Гитанас Науседа срещу сегашния министър-председател Ингрида Шимоните, предаде ДПА.
Агенцията отбелязва, че според прогнозите Науседа изглежда ще запази поста си с лесна победа над Шимоните в страната членка на Европейския съюз с около 2,4 млн. избиратели, имащи право на глас.
Науседа получи най-голям дял от гласовете на състоялия се на 12 май първи тур на изборите и имаше значителна преднина, която обаче не беше достатъчна, за да му осигури абсолютното мнозинство, необходимо за категорична победа над Шимоните. През 2019 г. двамата политици също се бяха изправили един срещу друг за президентския пост.
Литовците очакват 60-годишният икономист Науседа, който доби популярност като твърд поддръжник на Украйна, днес да излезе отново начело и да получи втори петгодишен мандат.
Шимоните е министър-председател от 2020 г. насам. По много въпроси, особено в областта на външната политика и сигурността, двамата кандидати имат почти идентични позиции.
Президентският пост е най-високопоставената длъжност в балтийската страна, която граничи с руския анклав Калининград, както и с близкия съюзник на Москва - Беларус. Президентът представлява Литва в чужбина, включително на срещите на върха на Европейския съюз, и е главнокомандващ на въоръжените сили.

c