Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

През месец декември списание ЛИК посвещава брой на 80-годишнината от спасяването на българските евреи

През месец декември списание ЛИК посвети брой на спасяването на българските евреи. През 2023 г. се навършват 80 години от този исторически момент.
Изданието проследява как темата присъства в бюлетините на Българската телеграфна агенция.
„В архива с новините на БТА 125 години всеки ден от 1898 г. насам не намерихме новина от 1943 г. за спасяването на българските евреи. Не само БТА не е отразила събитието, а и всички български вестници тогава“, пише генералният директор на БТА Кирил Вълчев във въведението на броя. Той допълва, че през цялата 2023 година, в която  се отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи, агенцията поддържа по този повод специална рубрика на български и на английски език. Публикациите в нея сега намират място и в този последен за годината декемврийски брой на списанието.
„Спасяването на българските евреи е изключение от общата теза, че Холокостът не е могло да бъде избегнат. България е доказала, че може“, казва в интервю за списание ЛИК Румяна Бъчварова, която в периода 2019-2023 година е посланик на Република България в Израел. „Мисля, че спасяването на българските евреи е един от най-красивите епизоди в българската история. Защото е резултат от съзнателни, систематични, много активни действия и усилия на българското общество, на българските граждани, на част от българските политици дори. В тези страшни времена на Холокост те са имали смелостта да се противопоставят на тази убийствена политика, и то публично“, твърди тя.
„С основание за голяма част от българското общество спасяването на българските евреи през Втората световна война от лагерите на смъртта се оценява като едно от най-значимите събития в новата история на България“, пише на страниците на ЛИК проф. д-р Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН. „Да се противопоставиш на едно безумие, когато много други, далеч по-развити в икономическо и културно отношение общества и държави го приемат или най-малкото не възразяват срещу него, е нещо, с което заслужава да се гордееш“, посочва още той.
„За спасяването на българските евреи има огромна заслуга и съхраняването на духа и учението на българските възрожденски водачи, завещали на Третото българско царство завет на хармония, верска и етническа толерантност и сътрудничество. Тези вечни уроци са актуални и в днешния свят, отново раздиран от войни и конфликти, от езика на омразата и противопоставянето“, пише в своя текст „Спасяването на българските евреи като исторически феномен“ историкът Тодор Чобанов.
„Съдбоносният 9 март 1943 г. в парламента“ е заглавието на статията на доц. д-р Ангел Джонев от Регионалния исторически музей в Кюстендил. Той разказва за Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи и за ролята на Димитър Пешев в тези прояви.
В ЛИК могат да бъдат прочетени още коментари на Максим Делчев от Организацията на евреите в България „Шалом“, на Алберта Алкалай от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ и на Силвия Авдала от Независимо историческо дружество.
В броя са използвани снимки от фотоархива на БТА, както и исторически кадри, предоставени на изданието от Централния държавен архив.

c