Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

През 2024 г. ще бъде дискутирана датата за премахване на проверките по сухопътните граници, каза Мария Габриел относно Шенген

През 2024 г. ще бъде дискутирана датата за премахване на проверките по сухопътните граници, каза относно Шенген вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на блиц контрол в Народното събрание.
В решението се казва, че след влизането с въздушни и морски граници на 31 март, през 2024 г. ще има дата за премахване на проверките по сухопътните граници. След 31 март България вече няма да бъде наблюдател на масата за взимане на решения. България ще бъде пълноправен член, участващ в дискусиите, имащ своето право на глас, обясни Габриел. Според нея след 31 март стотици хиляди български граждани ще могат да се възползват от улесненията. 
Както БТА съобщи на 30 декември м.г., Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие гласува от края на март 2024 г. да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство за България и Румъния. В решението си Съветът се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници в Шенгенското пространство. В съвместна тристранна декларация с Австрия бяха очертани и ангажиментите на България и Румъния за укрепване на функционирането на Шенген. Отделно и Европейската комисия (ЕК) със своя декларация пое ангажимент за подкрепа на България и Румъния в охраната на външните граници на ЕС. България ще получи значителна финансова подкрепа от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) по българо-турската и българо-сръбската граници. 

c