Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Престижна награда завоюва малкият художник Стефан Гюдженов от Тервел

Рисунката на 6-годишния Стефан Илиев Гюдженов от град Тервел, възпитаник на ЦПЛР ,,Малкият принц“, спечели първо място в конкурса ,,Българска душа на святата земя 2023 г.“ Той е удостоен с почетен медал в раздел „Изобразително изкуство“. Стефан бе лично награден от кмета на Община Тервел Симеон Симеонов.

Конкурсът цели съхранението на културното наследство на двете страни България и Израел, обмен на култури; обединяване на българите по света чрез съхраняване на българските корени, традиции и обичаи; интеграция между българските общности по света и популяризация на българската духовност и култура. Участниците се оценяват от международно жури, съставено от специалисти в областта на изобразителното изкуство. Участието в конкурса е безплатно и в него могат да се включат деца от всички точки на света.

Осмото му издание се организира от Арт салон ,,Сели – култура на народите“ в град Бат Ям, Израел, под егидата на кмета Цвика Брот. Това е онлайн фестивал за всички българи по света. Съорганизатори на конкурса са общество ,,Димчо Дебелянов“ София с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Фондация ,,Незабравимата България“, НЧ ,,Св. Св. Кирил и Методий – 1924г. “ гр. София, 12 starsmusic – България/ Норвегия, Салон за българска култура и духовност – Чикаго, фестивал ,,Израел, мой възлюбен“.

В категория ,,Детско и младежко творчество до 18 години“, в раздел - ,,Рисунка“, посветен на незабравимия български художник Асен Милчев, от ЦПЛР ,,Малкият принц“ Тервел участваха три деца от първа възрастова група „Изобразително изкуство“ с ръководител  Марияна Янкова Тодорова: Стефан Илиев Гюдженов на 6 години с творбата  ,,Фантастичен град“, Тереза Свиленова Гинкова на 6 години с рисунката ,,Сънят на катеричката“ и Ана- Мария Иванова Тодорова на 6 години с рисунка ,,Сред синьото небе “.

c