Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Преработватели от Добрич: Забраната за внос от Украйна не вдига цената на местния слънчоглед

От отмяната й зависи препитанието на над 1000 души в област Добрич, заети в дружествата за преработка на маслодайното семе

В област Добрич започна жътвата на слънчоглед при среден добив 161 кг/дка при пожънати малко над 10 на сто от засетите с маслодайната култура 844 510 декара. Най-висок добив има в общините Добрич, Добричка и Тервел, като най-високият е  200 килограма от декар. В Шабленско обаче прибират едва по 55 кг от декар. През миналата година средният добив за областта беше 260 кг/дка.

Фермерите алармират, че се  получава парадокс – ниски добиви и ниски цени. Зърнопроизводителите са разтревожени, че изкупната цена на слънчогледа пада драстично. Тя се движи между 700 и 750 лева/тон, докато миналата година стигна до рекордните 1250 лева за тон. Заради сушата тазгодишната реколта ще е по-слаба.

България обаче произвежда 2-2,5 млн. тона от суровината на година и затова фирмите разчитат на внос, който е предимно от Украйна. На страната е необходим внос на слънчоглед от порядъка на поне 1.5 млн. тона годишно. В условията на забрана за внос на украински слънчоглед заводите за олио и шрот ще трябва да затворят или да намалят производството си, ако вносът на слънчоглед продължи да бъде забранен.

Преди дни стана ясно, че временно е спрял единият от заводите на "Олива" - най-големият български производител на растителни масла, който има база и в Добрич.

„Картината е все още неясна. Но едно е сигурно – реколтата ще бъде с около 30% по-ниска от очакваната. В същото време, качеството на зърното не е от най-добрите и е с много занижени качествени показатели, „благодарение“ на последните жеги от юли, които рязко влошиха качеството на слънчогледа“, коментира пред Про Нюз Добрич експерт, запознат със ситуацията при преработвателите на маслодаен слънчоглед.

Макар жътвата да е все още на ранен етап, е ясно, че добивите ще са значително по-ниски. По-късните сортове обещават по-добри резултати. Но времето ще покаже. При всички случаи ще има отклонения от първоначалните прогнози и ще изкараме по-ниска реколта като количество и като качество, коментират специалистите.

Според специалисти украинското зърно е една сигурност, че тази преработвателна промишленост, в която се инвестира много през последните 15-16 години, ще може да работи без сътресения.

„Никой няма за фикс идея да внася слънчоглед от Украйна и да не изкупува от България. Украинското зърно, молдовското, румънското и т.н. са една сигурност, защото българският слънчоглед е с висока себестойност. Ние разбираме земеделските производители, че са притеснени да продадат, защото те са изкарали една стока с увеличена себестойност, но и с намален добив. В тези условия те са притеснени да продават. Но, в същото време преработвателната промишленост работи на дългосрочни договори и пазари, където е важно да има предвидимост и устойчивост и където договорите се сключват за 3-4 до 6 месеца напред в бъдещето. И, за да работим ние правилно, трябва да сключваме такива договори“, коментират хората от бранша.

Но, сключвайки дългосрочни договори, те трябва да си гарантират и суровината. Защото този бранш не може да работи ден за ден, седмица за седмица. Това не е устойчиво. Затова вносът е наложителен от гледна точка на сигурност, че тази индустрия ще работи. „Купувайки вносно семе, ние разпределяме риска и не купуваме само внос, а винаги оставяме процент за вътрешния пазар, ако все пак слънчоглед се предлага. Но, ако не го предлагат, ние трябва да имаме механизъм, за да могат заводите да работят. Нямаме ли тази устойчивост, предвидимост и дългосрочност на планирането, тази индустрия няма как да работи. Това е невъзможно. Това не е ден за ден“, коментира ръководител на маслопреработвателно дружество от региона.

Той е категоричен, че няма опасност от цени от 8-10 лева за литър олио. „При тези цени на слънчогледа, промяна в цената на олиото няма да е възможна. Ако на локално ниво с тази забрана търсим да увеличим цената на слънчогледа, а в цяла Европа свободно украинско олио се продава и може да се внася, пазарът веднага ще реагира и ще внесе необходимите количества. Пазарът е най-динамичният и адаптивен жив организъм. Тръгнем ли тук да увеличаваме цени, защото цената на слънчогледовото семе се е увеличила от 800 на 1000 лева за тон, а олиото е станало 3 лева за литър, веднага ще се внесат количества отвън“, коментира експертът.

Работещите в преработвателния бранш се надяват забраната за внос на украинско зърно да се отмени. „Проведени бяха много срещи, бяха направени много обяснения от браншовите организации. Дано тези, от които зависи, да са разбрали, че забраната не вдига цената на местното зърно. Напротив, прави нашата индустрия по-ниско конкурентна и ние не можем да конкурираме европейските пазари. Ние оставаме извън тях. А, когато сме извън тях, няма как да купуваме суровина от тук, която е със завишена цена. Ние не сме на равен старт с останалите“, заяви шеф на рафинерия. Той се опасява, че в крайна сметка, стремежът да продадем български слънчоглед на много висока цена, ще доведе до това да консумираме украинско олио на ниска цена. Разрешавайки вноса, който със сигурност няма да е по-евтин от българския слънчоглед, поне ще има сигурност, за да може преработвателите да планират дългосрочните си договори.

 „Олива“ е голяма експортно ориентирана компания. И когато такава компания не може да поддържа дългосрочните си договори, защото не може да си купи суровината за този период от време, е нормално тя да преустанови временно дейност. И това не помага на цената в България да расте. Напротив, потиска я. Не виждам условия за спекулация, по-скоро виждам стремеж от страна на земеделските стопани, които ги разбирам, че са добили нещо с висока себестойност, да му вземат максималната цена. Но, в днешно време това е невъзможно да се постигне със затваряне на граници или ограничаване на внос, категоричен е експерт в бранша.

По думите му отмяната на забраната за внос на слънчоглед от Украйна касае производството на олио и индустрията на белена ядка, като в област Добрич в тази  промишленост са заети над 1000 души.

c