Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Преглед на напредъка към пълна визова реципрочност със Съединените щати

Днес Комисията докладва за напредъка от декември 2020 г. насам по отношение на постигането на пълна реципрочност със Съединените американски щати за премахване на визите.

Основен принцип на визовата политика на ЕС е да се гарантира, че държавите, включени в безвизовия списък на ЕС, премахват изискването за виза за гражданите на всички държави — членки на ЕС.

Срещите на министрите на правосъдието и вътрешните работи между ЕС и САЩ през юни и декември 2021 г., както и посочването и включването на Хърватия в Програмата на САЩ за премахване на визите през септември показват, че трайният дипломатически ангажимент и подкрепата за държавите членки за изпълнение на изискванията за присъединяване към Програмата на САЩ за премахване на визите продължават да дават резултати.

Полша също влезе в Програмата на САЩ за премахване на визите през ноември 2019 г. Комисията остава ангажирана с постигането на пълна визова реципрочност за всички държави членки и работи със Съединените щати, както и с България, Кипър и Румъния, за да им помогне да изпълнят изискванията на Програмата на САЩ за премахване на визите.

В днешното съобщение се подчертават непрекъснатите усилия и ангажираност на Комисията за справяне с настоящата ситуация на липса на реципрочност, независимо от пандемията от COVID-19. Съобщението е продължение на политическия ангажимент, изразен в последното съобщение от декември 2020 г., да се докладва на Европейския парламент и на Съвета относно развитието в тази област до декември 2021 г.

c