Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Предстоят подобрения на ключови булеварди в центъра на София, съобщиха от Столична община

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите. Това каза зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.
По думите му подобренията включват изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея от тротоара и преместването и на булеварда. Проектът бе представен днес в Столичната община от зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов на съвместна пресконференция с общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Андрей Зографски, Симеон Ставрев и Димитър Петров, както и от кмета на район Средец Трайчо Трайков.
Проектът включва трансформация на булевардите „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, “Фр. Нансен” и „Ген. Скобелев”, обясни зам.-кметът. Самият проект е възложен в устройствения план още през 2011 г., заложена е бус лента, която все още няма, каза още Павлов. По думите му този проект не е нещо, за което сегашната администрация се е сетила, той е за софиянци и е предвиден отдавна, но не е реализиран. "Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и в него са адресирани тeхните искания", добави още Павлов.
Паркирането няма да бъде забранено в нито един участък, а ще се създаде реорганизация. "Създаваме нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и отваряне на нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места“, каза зам.-кметът Павлов.
По думите на общинските съветници този проект е бил отлаган повече от 10 години и е дошло времето да бъде изпълнен. "Започва летният строителен сезон и предвид големия обхват и сложността на проекта, възнамеряваме да го направим през следващите седмици", каза общинският съветник Андрей Зографски. Той обясни още, че са зависими от  подходящи метеорологични условия, но искат да го изпълнят, когато София е празна, за да не се образува трафик и да не се затруднява ежедневието на гражданите.
Общинските съветници изтъкнаха, че с този проект се решават редица, натрупали се, проблеми и се създават удобни алтернативи за всички участници в движението. С новата бус лента ще се ускори движението на тролейбусите, които се използват от десетки хиляди пътници всеки ден, каза Загорафски. С велосипедната алея свързваме не само пл. „Руски паметник” с ул. „Граф Игнатиев”, но и седем съществуващи трасета в единна и удобна мрежа, добави той. 
Кметът на район „Средец” Трайчо Трайков посочи, че представлява желанията на живеещите в този район и припомни, че през годините проектът няколко пъти е бил преразглеждан и подобряван, така че да се постигне баланс между нуждите на живущите, посетителите и бизнеса. „Имам уверението, че Общината допълнително ще подкрепи живущите в центъра със серия от мерки за улесняване на паркирането, каза още Трайков.
Кметът на район "Средец" посочи още, че се обмисля въвеждането на места само за живущи, както и да се окрупнят подзоните, за да може гражданите да са по-гъвкави в търсенето на паркоместа, да се адаптира работното време и др. Той спомена още са създаването на "червена зона", която да бъде само за живущите в района и добави, че това престои да се обсъди със Столичния общински съвет. 

c