Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Председателят на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам изнесе лекция в УНСС

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е бил днес домакин на публичната лекция на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хюе, посветена на темата за развитието на сътрудничеството между Виетнам и България, съобщиха от екипа на учебното заведение. 
„За мен е особена радост, че в рамките на визитата ми успяхме да организираме това събитие във Вашия много известен университет. Много наши икономисти са завършили тук и заемат високи позиции“, е казал при пристигането си в УНСС г-н Въонг Дин Хюе.
„За мен е изключителна чест да посрещна в най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа една от най-високопоставените личности в Социалистическа република Виетнам – г-н Въонг Дин Хюе“. С тези думи се е обърнал към госта ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. „Радвам се, че сте избрали именно нашия университет за място на Вашата лекция, която е от изключителна важност за доброто бъдещо развитие на приятелските взаимоотношения  с вашата държава. Убеден съм в потенциала на сътрудничеството между Виетнам и България не само в икономическата област, но и в областта на образованието и научноизследователската дейност", е казал още проф. Димитров. Той е отбелязал също, че УНСС е част от европейския алианс от водещи университети ENGAGE.EU и вече има богат опит в сътрудничеството с чуждестранни университети от цял свят и създаването на съвместни двойни бакалавърски и магистърски програми, които са от огромна полза за студентите, защото те получават диплома от два университета едновременно. 
„Ние си сътрудничим с три виетнамски университета - Ho Chi Minh City Open University, Hue University и Thai Nguyen University. Затова ще се радваме да продължим сътрудничеството си с тях, както и да си сътрудничим и с други виетнамски университети, за да осъществим съвместни програми заедно“, е казал още ректорът на УНСС.
 „Чест е за мен да изнеса тази лекция в най-голямото висше икономическо училище, което има вековна история, и да говоря откровено и искрено за ситуацията в света и региона днес, както и за традиционно доброто сътрудничество между нашите две държави“, отбелязал г-н Въонг Дин Хюе, който е и професор по икономика. В своята лекция гостът е направил исторически преглед на взаимоотношенията между Виетнам и страната ни. Той е подчертал също, че България е една от първите 10 държави в света, които са признали независимостта на Виетнам през февруари 1950 г., а приятелското посещение на президента Хо Ши Мин в България през август 1957 г.  е положило основата за ползотворното сътрудничество между две страни, отбелязват от УНСС. „През многото исторически събития, възходи и падения, виетнамският народ винаги помни и е дълбоко благодарен за ценната подкрепа и помощ, които българският народ оказва на Виетнам“, е казал още г-н Въонг Дин Хюе.
Лекторът е представил пред присъстващите подема на икономиката на Виетнам през последните години, както и на дипломатическите отношения на страната в световен мащаб.
В изложението си г-н Въонг Дин Хюе е очертал четири насоки в двустранните отношения и развитието на сътрудничеството между Виетнам и България. Първата е задълбочаване на политическите и дипломатически отношения, втората е разширяването на икономическото инвестиционно и търговското сътрудничество, третата е свързана с партньорство в областта на цифровата трансформация и иновациите. Четвъртата насока е свързана с насърчаване на ефективното сътрудничество в традиционни области. По отношение на образованието двете страни ще засилят сътрудничеството в областта на обучението и научните изследвания между университетите и изследователските центрове на България и Виетнам, в областта на здравеопазването, биотехнологиите, селското стопанство, околната среда и управлението на природните ресурси .
„От името на високопоставената делегация на Националното събрание на Виетнам сърдечно благодаря на българските приятели на различни позиции за техния принос в приятелските отношения и взаимноизгодното сътрудничество за развитие между двете страни“, е каза в заключение г-н Въонг Дин Хюе.
Преди лекцията г-н Въонг Дин Хюе и проф. д-р Димитър Димитров са провели среща, в която са участвали и г-н Буи Ван Къонг, генерален секретар на Националното събрание, г-н Ву Хай Ха, председател на Комисията по външни работи и други представители на виетнамската делегация, съобщават още от УНСС. Предмет на разговора са били развитието на сътрудничеството в областта на висшето образование и бъдещите партньорства между УНСС и виетнамски университети, разработката на проекти и научни изследвания.
Посещението на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам г-н Въонг Дин Хюе е по покана на председателя на българския парламент Росен Желязков. В рамките на визитата той се срещна с президента Румен Радев и премиера акад. Николай Денков, уточняват от УНСС.  /ПВ/
 
 

c