Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Председателите на европейските институции поздравяват Украйна и Молдова за началото на преговорите за присъединяване към ЕС

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен поздравиха днес Украйна и Молдова за предстоящото следобед официално начало на преговорите за присъединяването на двете страни към ЕС.
Това е исторически час, се посочва в обръщение на Мишел. Той отбелязва, че решението за начало на преговорите бе взето от Европейския съвет през декември миналата година. По думите на Мишел това е повод за гордост в двете държави и е стратегическа стъпка за ЕС.
Украйна е изправена пред руското военно нападение, Молдова също изпитва значителни предизвикателства, включително икономически натиск и политическо сплашване. Двете страни предприеха промени в области като върховенството на закона, управлението и съдебните системи, в израз на непоколебим стремеж да се присъединят към европейското семейство, допълва Мишел.
Той посочва, че днес е началото на дълъг процес. Пътят напред ще изисква постоянни усилия и съществени реформи. Украйна и Молдова ще трябва да продължат укрепването на институциите, борбата с корупцията и повишаването на икономическата стабилност, добавя председателят на Европейския съвет.
Фон дер Лайен определя началото на перговорите като "много добра новина". ЕС винаги е бил повече от политически и икономически съюз, той е свидетелство за общия стремеж към мир, сигурност, демокрация и напредък, допълва тя. Председателят на ЕК отбелязва, че по пътя на преговорите не може да се очакват отстъпки.

c