Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Предложението за ротационно председателство в СОС бе отхвърлено от повечето от политическите сили, каза Вили Ликов

Ротационното председателство в Столичния общински съвет (СОС) се отхвърли от повечето политическите сили. Това каза общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков пред журналисти, след срещата, чиято цел бе да се намери вариант за излизане от кризата с избор на председател на СОС. 
Нашите предложения заедно с Карлос Контрера са за избиране на временен председател до приемането на бюджета на столицата, посочи Лилков. Второто ни предложение е за структуриране на постоянните комисии на СОС, в зависимост от представителството на всяка политическа сили в съвета, обясни Ликов. Той допълни, че третото им предложение е кметът на София Васил Терзиев да внесе програма за управление, реформи и структура на общинската администрация. Четвърто е СОС да започне работа по така наречената "Оперативна програма", каза още общинският съветник. 
По думите му трябва да започне да се върши работата, която се е натрупала в СОС в последните месеци, като преписки и докладни. Според Лилков времето, в което се приеме приеме бюджетът и временният председател подаде оставка, ще даде възможност на политическите сили да продължат преговорите за евентуално съставяне на коалиционно мнозинство, което да управлява столицата. Това е рамката, в която трябва да влезем, защото е явно, че коалиционно споразумение за управление на София не може да бъде постигнато, коментира още Лилков.  
Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера посочи, че се надява в края на тази седмицата отново да имат среща, в която кметът на София ще запознае общинските съветници с разчетите и вижданията за бюджета на столицата. Според Контрера идеята за временен председател остава единствената „на масата“. Не може да разсъждаваме за нещо по-дългосрочно, защото политическата обстановка е такава, допълни Контрера. Изключително важно е паралелно да водим и разговори за постоянни комисии, за да не се окажат и те нерешим проблем, каза още той. 

c