Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Преди началото на срещата на върха на ЕС някои лидери са уверени, че може да бъде постигнато споразумение за помощта за Украйна

Преди началото на днешната среща на върха на ЕС, свикана за намиране на решение на въпроса за помощта за Украйна, някои европейски лидери изразиха увереност, че може да бъде постигнато споразумение, предадоха световните агенции.
Германският канцлер Олаф Шолц настоя да бъде взето единодушно решение от всички 27 страни членки за общ план за стабилно финансиране на Украйна през идните години. "Смятам, че сега е моментът да се постигне решение", заяви той пред репортери в Брюксел. "Ще работя много усърдно, за да постигнем споразумение с всички", добави Шолц.
Белгийският премиер Александер де Кро заяви, че е уверен, че лидерите на страните от ЕС ще постигнат споразумение за финансирането на Украйна. Той добави, че няма алтернатива на постигането на компромис и че това е от критично значение.
Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте каза, че изпитва "предпазлив оптимизъм" относно възможността за договаряне на сделка, "ако Унгария е готова на компромис". "Всяко друго решение би било много трудно", добави той.
Естонската министър-председателка Кая Калас заяви, че страните членки трябва да постигнат споразумение днес. По думите ѝ "моделът на предоговаряне на помощта за Украйна не бива да се завръща".
Полският премиер Доналд Туск каза, че няма "План Б" за помощта на ЕС за Украйна. Унгарският премиер трябва реши дали страната му е "част от нашата общност", заяви Туск.
Днешната среща на върха е смятана за последна възможност за постигане на споразумение относно четиригодишен план за икономическа помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро, който срещна ожесточена съпротива от страна на Унгария, посочва Ройтерс.

c