Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Празникът на Разград ни припомня колко свято е да се посветиш на големи дела, каза председателят на Общинския съвет Галина Георгиева

Празникът на Разград ни припомня колко свято е да се посветиш на големи дела, да се бориш за доброто и в името на Родината и на родния край, каза председателят на Общинския съвет Галина Георгиева в словото си на тържествената сесия, посветена на Деня на Разград – 28 януари. Тя заяви, че за разградчани този ден е особено важен и значим. „Поколенията продължават да си спомнят за ключови исторически събития, да опитват да ги пресъздават, да ги осмислят и анализират. Нека в този празничен ден отдадем заслуженото на всички, които с присъщото на българина трудолюбие изградиха и продължават да изграждат днешния облик на града ни“, призова председателят на Общинския съвет в обръщението си към общинските съветници и гостите на тържеството. Георгиева обяви и продължаващата добра традиция точно в Деня на Разград - годината да се посвети на значителни събития или личности, свързани с историята на града. Тя посочи, че всички мероприятия от културния календар на Разград през тази година ще бъдат под мотото „Разград пътува през времето“.
Приветствие по повод празника на Разград отправи Йонут Саву – директор „Публична администрация“ в румънския град-побратим на Разград - Кълъраш. „Традициите, историята и духът на Разград резонират със собствените ни ценности в Кълъраш, укрепвайки връзките, които ни свързват“, каза Саву. По думите му сътрудничеството, изградено върху основата на взаимно уважение и разбирателство, е създало наследство от приятелство, което надхвърля географските граници. „Нека този празник бъде символ на трайно приятелство между Кълъраш и Разград, и нека нашите градове продължат да се развиват в хармония, споделяйки успехите си и подкрепяйки се в предизвикателствата, които предстоят“, допълни Йонут Саву.
Тържествената сесия на Общинския съвет започна с химна на България и на Европейския съюз. Преди началото на заседанието с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалия преди дни 18-годишен Мартин Христов, чиято съдба обедини Разград в множество благотворителни инициативи.
На сесията беше определен новият носител на званието „Почетен гражданин на Разград". Докладната записка на кмета Добрин Добрев за удостояване на Петранка Дацкова с най-високото отличие на общината бе приета с единодушие. Официалната церемония по връчването на отличието ще бъде тази вечер в залата на Общинския културен център.
Сред гостите на заседанието бяха областният управител Владимир Димитров, дългогодишният кмет на общината Венелин Узунов, представители от Кълъраш, кметове на кметства. Поздравителни адреси по случай празника на Разград са получени от президента Румен Радев, от областния управител Владимир Димитров, от кметове на общини, представители на институции.

c