Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Правозащитни организации внесоха жалба в берлински съд срещу германския оръжеен износ за Израел

Организации за защита на правата на човека обявиха, че са внесли в административен съд в Берлин жалба срещу правителството на Германия с искане за незабавно прекратяване на германския оръжеен износ за Израел на основание използването му в нарушение на хуманитарното право в ивицата Газа, предаде Ройтерс.
Агенцията припомня подобен случай в Нидерландия, където през февруари Апелативният съд в Хага нареди на нидерландското правителство да прекрати износа за Израел на части за изтребители Ф-35 във връзка с безпокойствата, че те са използвани за нападения срещу граждански обекти в Газа, където убитите от началото на конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" на 7 октомври миналата година са десетки хиляди.
Израел отрича да атакува преднамерено цивилни в крайбрежната територия, заявявайки, че бойци на "Хамас" действат под прикритие в жилищни райони. Ислямистката палестинска групировка отхвърля тази версия, посочва Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че жалбата в германската столица Берлин е внесена от няколко организации, в това число Европейският център за правна помощ, "Право за Палестина" и Палестинският институт за публична дипломация, в административен съд  от името на палестинците в ивицата Газа.
Юристите от въпросните организации казват в изявление, че оръжейните доставки и военната помощ на Германия за Израел е в разрез с германския Закон за контрол върху бойните оръжия. Те припомнят решението от януари на Международния съд на ООН в Хага, с което на Израел беше наредено да предотвратява актове на геноцид срещу палестинците и да направи повече, за да помогне на цивилните в ивицата Газа.
Тогава съдът в Хага стигна до временно решение по делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка срещу Държавата Израел.
"Само предположението, че оръжията се използват за действия в нарушение на международното право, е достатъчно за отмяна на оръжейния износ по силата на закона (за контрол върху бойните оръжия)", заяви пред репортери в германската столица Берлин днес адвокатът по човешките права Ахмед Абед, цитиран от Ройтерс. Той очаква съдът да се произнесе след две-три седмици.
Говорителката на правителството на германския канцлер Олаф Шолц Кристиане Хофман заяви, че няма право да коментира делото в Берлин и това дали би имало решение, което да блокира германския оръжеен износ за Израел.
"По принцип федералното правителство проверява всяка експортна оръжейна сделка и взима под внимание редица фактори, включително и правата на човека и международното право", заяви по въпроса тя пред представители на медиите.
Експерти по международно право са на мнение, че е малко вероятно едно съдебно решение да прекрати оръжейния износ съгласно административното правораздаване, макар че би могло да накара правителството в Берлин да преразгледа подкрепата си за Израел, ако бъдат приведени доказателства в подкрепа на твърденията на вносителите на жалбата.
"Германското правителство може да бъде подложено на политически натиск да действа по-прозрачно и да обяви какви оръжия се готви да прехвърли в Израел или какви оръжия вече е изпратило там", казва за Ройтерс Макс Мучлер, старши изследовател в Международния център по изследване на конфликти в Бон.
Адвокатът Холгер Ротбауер, който е успял да осъди оръжейния концерн "Хеклер и Кох" заради износ за Мексико, е на мнение, че правозащитниците имат по-големи изгледи за успех, ако отнесат случая в Международния съд на ООН в Хага.
"По мое мнение няма (германски) закон, чиято сила да засяга този конкретен случай", казва за Ройтерс Ротбауер.
Според информация на здравното министерство на радикалната палестинска групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, от 7 октомври насам в резултат от израелската офанзива в анклава са загинали над 33 000 души, а са ранени около 75 750 палестинци. По данни на Израел при нападението на бойци на "Хамас" срещу израелска територия на споменатата дата са убити около 1200 израелци, повечето от които цивилни.

c