Сряда, 17 юли 2024

17.07.2024

Последвайте ни

Православните почитат Света Марина

На 17 юли православната църква почита паметта на Света Марина. Светицата е родена в Антиохия Писидийска и е била дъщеря на жрец идолопоклонник. Около 270 г., едва 16-годишна, тя е убита мъченически заради вярата си.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

В българските народни вярвания тя е Огнената Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата.

Изобразяват я на трон, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст. По традиция на Маринден жените спазвали редица забрани – те не работели с ножици, конци и въжета, не шиели с игли и не плетели с куки. Не решели косите си, за да се предпазят от змиите, които през лятото често се срещат на полето, в ливадите, градините и лозята.

На 17 юли имало обичай да се пали нов жив огън. Той се взимал от двама братя близнаци или мъже, които носели редки имена и били едноименици. Те отивали през деня в гората за клони, които отсичали от липови, лескови или хвойнови дървета. А вечерта се събличали голи и триели едно в друго два клона, докато пламне огън. Отнасяли ги в домовете си и палели с него огнището. Вярвали, че той ще ги пази от небесните стихии, болестите и зловредните насекоми.

Днес имен ден празнуват Марин, Марина, Маринела, Марчо.

c