Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Правителството одобри нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновации

Правителството одобри нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).
Законът регламентира ролята на всяка от институциите, която участва в процеса на създаване, провеждане и оценка на държавната политика в областта на научноизследователската и иновационната дейност. Чрез Закона се уреждат и начините за финансово насърчаване на научните изследвания и иновации.
Целта на новите разпоредби е да бъдат запълнени липсите и отстранени съществуващите слабости в нормативната уредба, както и да се усили връзката между висшите училища, научните организации и бизнеса, което е предпоставка за създаване на продукти, услуги и технологии с висока добавена стойност. По този начин ще се постигне бързо икономическо възстановяване и ускоряване на икономическия растеж в страната, и ще бъдат изпълнени редица международни препоръки, поясняват от образователното министерство.
Ще бъде създаден Съвет по иновации като консултативен орган към министъра на образованието и науката, и министъра на иновациите и растежа. Съветът ще осъществява връзката между научните изследвания и иновациите. Той ще подпомага съгласуването на националните политики в двете сфери. Чрез новия Закон за пръв път ще се регламентира работата на Националния иновационен фонд като инструмент за финансиране. По този начин той ще отговаря адекватно на съвременните предизвикателства и нуждите на българската икономика, а също и на отделните участници в иновационната екосистема.
Законът за насърчаване на научните изследвания и иновациите предлага действащ механизъм за съгласуваност при създаването и прилагането на обща политика за насърчаване на научните изследвания и иновации чрез взаимодействие между институциите. По този начин се очаква да бъде преодоляна липсата на координация между отделните секторни политики в областта на науката и иновациите.
/ЙВЛ

c