Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Повече от 80 деца от Словакия учат на български език в държавното средно училище "Христо Ботев" в Братислава

Повече от 80 деца от Словакия учат по българската образователна система в нашето държавно средно училище в Братислава - “Христо Ботев“. Това стана известно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с учителския колектив на институцията. Това е едно от двете държавни български училища зад граница, а специфичното за него е, че повечето от обучаващите се деца са със словашки произход, но учат предметите по същия начин, както са застъпени в България, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
“Впечатляващо е как десетки словашки деца учат български език, българска история и литература. Това е една уникална връзка между нашите две държави, която трябва да се поддържа и развива“, подчерта министър Цоков. По време на срещата с учителите бе обсъдено как да се популяризира училището и да се привличат повече деца в него.
Както писа БТА, българското правителство вече одобри новата Програма за сътрудничество между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието, научните изследвания, развитието и младежта на Словашката република за периода 2024-2028 г., за което бе съобщено от пресслужбата на Министерския съвет.
БТА припомня, че документът за сътрудничеството бе подписан на 27 февруари от министър Галин Цоков и словашкия му колега Томаш Друкер в Братислава.
С ученически автобус на МОН в Братислава ще могат да учат деца от всички краища на Словакия и дори от Виена. За това се ангажира министър Цоков, като обясни, че превозното средство ще бъде от същия тип, с който се превозват българските ученици. То ще бъде предоставено за ползване на Българското държавно средно училище в Братислава. По думите му така ще могат да се привличат деца от далечни райони, които искат да посещават учебното заведение.
Министър Цоков се ангажира да направи всичко възможно и за осигуряване на училищен автобус, с който да бъдат превозвани и кандидати от Австрия, които искат да посещават българското училище. Той подари книги за училището и мартеници за всички ученици и учители, отбелязват от МОН.
“През 2014 г. нашето училище в Братислава се нарежда на четвърто място по успех на матурата по математика в цялата Словашка република. Това увеличава интереса към него и все повече семейства го предпочитат”, обясни директорът му, Николай Йорданов. Към училището има и детска градина, желаещите за която, също са много. Учениците печелят редица конкурси за преводи на двата езика, а последната им инициатива е превод на стихове на Петя Дубарова на словашки език. Друг интересен проект, който реализират преди години, е пътеводител за Пловдив за туристите от Словакия.
“Уникално за нашето училище е, че ние се възползваме и от двете образователни системи. Така например ползваме едновременно българската "Дигитална раница" и словашката подобна платформа. По този начин се стремим да дадем най-доброто на нашите ученици“, каза още директорът на училището. По думите му сега седем ученици се подготвят да посетят България по проект по програмата на МОН “Иновации в действие“.
Заедно с министъра в срещата с учителския колектив се включи и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Словашката република Васил Петков.
В рамките на своето посещение в Братислава проф. Галин Цоков посети и Българския културен институт в столицата, който подготвя изложба по случай 3 март.

c