Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Повече от 3200 практиканти са преминали обучение на ветрохода „Калиакра“

Повече от 3200 практиканти са преминали обучение на борда на ветрохода „Калиакра“. Това съобщи днес при отбелязването на 40-годишнината от вдигането на българския флаг на баркентината нейният първи капитан Тома Томов. Той каза, че е командвал плавателния съд от 1984 до 1990 година и от 1997 до 2010 година. Първият курс на ветрохода с практиканти е през април 1985 година от Риека, където корабът е бил на ремонт, към Варна.
Капитан Томов си спомня, че кръстница на „Калиакра“ е вече покойната Лидия Славова. Той разказа, че не само първия път, а всеки път, когато корабът се завръща във Варна, е пълно с посрещачи на Морска гара в града.
Пожелавам един ден корабът да тръгне отново на учебни плавания с практиканти, каза още кап. Томов.
Изпълнителният директор на Параходство Български морски флот кап. Александър Калчев допълни, че обичта на варненци и завършилите Военноморското училище към ветрохода е огромна. „Надявам се „Калиакра“ да изпълнява по-често мисията, за която е построена“, каза още той.
Директорът на Българския морски квалификационен център, който е собственик на ветрохода, кап. Денчо Добрев обяви, че отново се възобновяват кадетските програми и стажове на борда на кораба. По думите му ще се разчита на практиканти от Варненската морска гимназия.
На тържественото отбелязване на годишнината от вдигането на националния флаг присъстваха членове от първия екипаж на кораба, представители на морската общност. Празникът уважиха областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, представители на Военноморските сили, на държавни и местни институции и други.
Отбелязването завърши с плаване на гостите с „Калиакра“ във Варненския залив.
 

c