Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Повдигнаха четири обвинения срещу мъж за нанасяне на телесна повреда, нарушена заповед за незабавна защита и изнасилване на жена в Стара Загора

Районната прокуратура в Стара Загора е предявила четири обвинения срещу мъж на 39 години. И.И. е задържан за нанесена телесна повреда при условията на домашно насилие, нарушена заповед за незабавна защита и изнасилване.  Това съобщиха от пресцентъра на институцията.
Обвиняемият и пострадалата жена на 37 години живеели на семейни начала. По време на съжителството И.И. започнал да упражнява психическо и физическо насилие спрямо нея. Жената подала сигнал в съда, след което били издадени две заповеди за защита от домашно насилие, които И.И. многократно нарушавал. Мъжът е обвинен и за това, че на 8 ноември в Стара Загора, в условията на домашно насилие, е причинена лека телесна повреда на пострадалата 37-годишна жена, изразяваща се в болезнен оток в областта на шията, кръвонасядания по ръцете и краката, контузия на корема, които травматични увреждания са причинили болки и страдание, без разстройство на здравето.
Останалите три обвинения са за действия, извършени на  8 януари т.г. Обвиняемият не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, постановена по гражданско дело на Районен съд - Стара Загора, която го задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие, и му се забранява да приближава на разстояние по-малко от 50 метра до пострадалата, както и до жилището ѝ и училището, което посещава детето ѝ. В същия ден И.И извършил съвкупление с жената я принудил към това със сила. В условията на домашно насилие е причинил лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота. 
Това е пореден случай на домашно насилие в Стара Загора. Припомняме, че за първите девет месеца на т.г. в Районната прокуратура в Стара Загора са образувани 74 досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. Те са за причинена телесна повреда и закана с убийство в условията на домашно насилие и за нарушена заповед за незабавна защита, издадена от съда.
В повече от половината случаи се касае за съжителстващи на семейни начала, а след тях са инцидентите за насилие от деца към родители и от родители към деца. За същия период на 2022 г. са били образувани 65 досъдебни производства. 
 

c